Η εκδίκηση του κήτους!

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είδαμε να εκτοξεύονται εκ νέου οι τιμές των καυσίμων, προσθέτοντας ένα ακόμη βαρίδιο στις τσέπες των καταναλωτών.

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, όμως για όλα υπάρχει λόγος. Ήταν η βδομάδα κατά την οποία συζητείτο στη Βουλή και σε μάλιστα δύο επιτροπές το θέμα των τιμών των καυσίμων και πως αυτά μπορούν να ελεγχθούν.

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου επανήλθε έντεχνα το πρόστιμο των 42 εκ ευρώ, που επιβλήθηκε το 2009 σε τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών, το οποίο δεν πληρώθηκε ποτέ, αλλά ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, δύο χρόνια αργότερα και αφού απομακρύνθηκε από τη θέση του ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑ.

Ήταν στη δεδομένη συνεδρία που έγινε λόγος για κήτος διαφθοράς και για καρτέλ το οποίο κόβει και ράβει κατά το δοκούν, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο αλλά ούτε και επιβολή πλαφόν. Στην επιτροπή Εμπορίου ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας ενημέρωνε για προσχέδιο που αφορούσε στην αποσύνδεση της χονδρικής με τη λιανική αγορά καυσίμων, αλλά και το σχεδιασμό κριτηρίων, ώστε να μπαίνει πλαφόν, όταν κρίνεται αναγκαίο.

Αυτά λοιπόν ήταν αρκετά για να σταλούν τα πρώτα μηνύματα, ότι τα καρτέλ δεν αστειεύονται. Αφού πέρασαν μερικά 24ωρα, τα μηνύματα μετουσιώθηκαν σε αναρρίχηση των ήδη αλμυρών τιμών. Και επειδή Σαββατοκύριακα όλοι τρέχουν να φύγουν, να γεμίσουν μπαταρίες και αν επανέλθουν δριμύτεροι, κανείς δεν προσέχει ιδιαίτερα τις μεταβολές στις τιμές των καυσίμων.

Ναι λοιπόν, ήταν η πρώτη εκδίκηση του κήτους της διαφθοράς και μάλιστα προειδοποιητικού χαρακτήρα. Όλοι θυμούνται εκείνη τη μια και μοναδική φορά, που επιχειρήθηκε επιβολή πλαφόν και παρέλυσε η κυκλοφορία. Ουρές χιλιομέτρων για μερικές ακριβοπληρωμένες σταγόνες μαύρου χρυσού που θα βοηθούσαν όλους να πάμε, το πολύ μέχρι πιο κάτω.

Η εκδίκηση του κήτους λοιπόν δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, αλλά επιτέλους αυτή η απροκάλυπτη διαφθορά, να πολεμηθεί στη ρίζα της. Αλλιώς τα καρτέλ θα αναπαράγονται σαν Λερναίες Ύδρες, που θα κατατρώνε στο τέλος τον κοσμάκη που παλεύει να τα βγάλει πέρα.

Επιτέλους τολμήστε κύριε υπουργέ και άλλοι αρμόδιοι της Ενέργειας, να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο και να δώσετε τέλος στην εκμετάλλευση.

Χάρυβδη