Η δικτατορία των ΜΜΕ

Ποιος ευθύνεται για την οικονομική κρίση; Αν ρωτήσει κάποιος το σύνολο του Κυπριακού λαού η απάντηση θα είναι συντριπτική. «Οι πολιτικοί μας». Δεύτερη στη σειρά απάντηση θα είναι «οι τράπεζες». Αν ρωτήσεις τι εννοείται τράπεζες; Θα απαντήσουν όλοι «τα δάνεια που έδιναν στους μεγαλοκαρχαρίες χωρίς εξασφαλίσεις». Αν τους ρωτήσεις ποιος από τους τραπεζίτες ευθύνεται; Η απάντηση και πάλι θα είναι δεδομένη. Βγενόπουλος.

Η σοφία του λαού, όλων μας, μέχρι εκεί φτάνει. Γιατί δεν είμαστε ούτε οικονομολόγοι ούτε πολιτικοί αναλυτές. Είμαστε απλοί άνθρωποι που παρακολουθούμε ειδήσεις και διαβάζουμε εφημερίδες για να ενημερωθούμε. Γιατί αυτό το τέρας που ονομάζεται ΜΜΕ, μέχρι σήμερα κατεύθυναν τα βέλη τους προς αυτές τις κατευθύνσεις. Πριν την κατάρρευση, ελάχιστα λέγονταν για τις ευθύνες των τραπεζών. Μας περιόριζαν στις διαχρονικές ευθύνες του σπάταλου κράτους. Κάποιοι δε πολιτικοί, όπως ο μεγάλος ηγέτης της Δεξιάς Άγιος Φούλης περιοριζόταν στο να πει απλά οτι «Οι τραπεζίτες αυτοί έχουν και όνομα και διεύθυνση». Φωστήρας ο μεγάλος.

Ο απλός κόσμος όμως που του κούρεψαν τις καταθέσεις, που είδε το εισόδημα του να διαιρείται, που είδε τη θέση του να χάνεται, που είδε τον πάλαι ποτέ φιλικό τραπεζίτη να θέλει να του πάρει το σπίτι του, που είδε το αυτοκίνητό του να μένει χωρίς βενζίνη, αναζητά ακόμα απαντήσεις.

Πως αυτοί που κερδίζουν από τις τράπεζες θα τα βάλουν με τις τράπεζες; Πως θα δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει. Οι τράπεζες οι οποίες διαφημίζουν σε ΟΛΑ τα ΜΜΕ, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται άμεσα από τις διαφημίσεις.

Είδαμε ένα Λιλλήκα από το πουθενά να κτυπά τρελά ποσοστά στις εκλογές. Τον είδαμε να κάνει πολιτικό κόμμα και κάποιοι να του προβάλλουν τα στελέχη, λες και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Είδαμε έναν Νικόλα Παπαδόπουλο να δείχνουν κάποια κανάλια ότι προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με διπλάσια ποσοστά του ανθυποψηφίου του, ενώ η διαφορά ήταν στην ουσία 400 ψήφοι. Είδαμε εφημερίδες να πυροβολούν τον Νικόλα ενώ άλλες να εξυμνούν τον Νικόλα. Είδαμε κάποιες εφημερίδες να ασχολούνται με τα κυβικά του αυτοκινήτου του Καρογιάν προεκλογικά και άλλες να ασχολούνται με τα εκατομμύρια του Μιλόσεβιτς για το Νικόλα. Είδαμε κάποιους να λεν ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος ήταν το φαβορί, ο έμπειρος και καλύτερος για τη θέση έναντι του Γιώργου Βαρνάβα, ενώ άλλοι μιλούσαν για στήθος με στήθος. Βλέπουμε δικηγόρους, γιατρούς, λογιστές να παρουσιάζονται στα κανάλια τους συνέχεια ενώ κάποιους άλλους να τους έχουν στο περιθώριο. Βλέπουμε κάποιους θεσμούς να Θεοποιούνται και άλλους να τους ρίχνουν στα τάρταρα.

Οι δημοσιογράφοι ζητούν επίμονα και κατευθύνουν την κοινή γνώμη στο «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» των πολιτικών. Αυτών των μεγαθηρίων πότε θα τους γίνει πόθεν έσχες; Πότε θα ελέγξει κάποιος ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες των καναλιών και των εφημερίδων; Πότε ο απλός λαός θα γνωρίζει την πραγματική αλήθεια αυτής της κοινωνίας;

Φοβάμαι…γιατί αυτό που ονομάζουμε εμείς δημοκρατία μάλλον πρόκειται για ελεγχόμενη ενημερωτική δικτατορία. Φοβάμαι…μήπως κάποιοι καναλάρχες και κάποιοι εκδότες αποφασίζουν ερήμην μας τι μας ποτίζουν και τι μας ταΐζουν. Φοβάμαι μήπως κάποιοι καναλάρχες και κάποιοι εκδότες αποφασίζουν ερήμην μας ποιους θα ψηφίσουμε και ποιους όχι, ποιους θα αγαπήσουμε και ποιους θα μισήσουμε, ποιοι θα κυβερνήσουν και ποιοι θα χαθούν.

Διογένης