Η διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου, η επίσκεψη-αστραπή Τσαβούσογλου και ο προβλέψιμος Ερντογάν

Την ερχόμενη Πέμπτη, 28 του μηνός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί, στην παρουσία του ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπάρθ Εϊντα, θ’ ανακοινώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής, κάτι που αποτελεί όνειρο μιας ολόκληρης γενεάς, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το άνοιγμα του οδοφράγματος Πυροΐου

Η σχετική ανακοίνωση θ’ αποτελεί και πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών, που μετέδωσε η ιστοσελίδα μας, την περασμένη βδομάδα 

Οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί σχεδόν έχουν καταλήξει στο κατάλογο, που θα τεθεί ενώπιον των δύο ηγετών, τον οποίο θα οριστικοποιήσουν σε αυριανή τους συνάντηση.

Στον κατάλογο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και η διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας, ενώ ως τρίτη προτεραιότητα, μετά τα οδοφράγματα Πυροΐου και Λεύκας θα είναι αυτό της Δερύνειας.

Τα πανηγύρια, όμως, που αναμένεται ότι θα γίνουν και από τις δύο πλευρές με την ανακοίνωση, για διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροΐου, αναμένεται ότι θα επισκιάζουν χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, οι οποίες έρχονται σε μια στιγμή ευφορίας, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μετά την πολλά υποσχόμενη βόλτα Αναστασιάδη-Ακκιντζί στην Λευκωσία κατεχόμενη και ελεύθερη, το περασμένο Σάββατο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την πολιτική της για τις πηγές ενέργειας της Κύπρου και όλες οι πηγές ενέργειας του νησιού ανήκουν σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου.

Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να ερμηνεύσει τις δηλώσεις, αν διαβάσει το πλήρες κείμενο των δηλώσεών του, σε ομιλία στο συνέδριο ”Φόρουμ για την Παγκόσμια Ενεργειακή Ρύθμιση”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε: ”Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε από την πολιτική μας σχετικά με την ‘ΤΔΒΚ’ και τις πηγές ενέργειες του νησιού. Το δηλώσαμε και το δηλώνουμε με κάθε ευκαιρία ότι ανήκουν σε ολόκληρο το λαό του νησιού όλες οι πηγές στην περιοχή. Για τις πηγές, οι οποίες θα εξορυχτούν και θα αξιοποιηθούν εκεί και για τη μεταφορά τους στη διεθνή αγορά, χώρα κλειδί είναι η Τουρκία”.

Και περνώντας στο παρασύνθημα ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία σχεδόν καίγεται για τη λύση του Κυπριακού και εμείς καθυστερούμε…

”Στην Κύπρο, όπως και στο Ιράκ, αν επιτευχθεί συμφωνία περισσότερο ικανοποιημένοι θα είμαστε εμείς. Όπως μέχρι σήμερα διατηρήσαμε την πολιτική μας βούληση για λύση στο νησί και πάντοτε είμαστε ένα βήμα μπροστά, έτσι από δω και μπρος θα διατηρήσουμε την ίδια στάση”, τόνισε με νόημα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η παράνομη επίσκεψη- αστραπή που πραγματοποιεί σήμερα στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γνωστός ως ”Η τελευταία ευκαιρία λύσης είναι τώρα”, για να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Επίσκεψη για την οποία η κυβέρνηση μέχρι χθες δεν γνώριζε τίποτε.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:15 και θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στις 14.45. Στις 16.00 θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, είτε ο Τσαβούσογλου δώσει οδηγίες στον Ακκιντζί, είτε ο Ακκιντζί πατήσει πόδι, είναι καιρός η Κύπρος να περάσει ένα βήμα μπροστά και αυτό δεν θα γίνει με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, που βολεύουν περισσότερο την άλλη πλευρά, αλλά με άλλον τρόπο και ο νοών νοείτο,  Πρόεδρε Αναστασιάδη…

Κρατίνος