Η «δημοκτατορία» του Αβέρωφ και ο Περικλής του

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεπέρασε εαυτόν και σαν άλλος «Περικλής» προσπαθεί να χτίσει τον δικό του χρυσό αιώνα σε μια δική του Δημοκρατία, ή μάλλον Δημοκτατορία.

Οι δηλώσεις του ότι η πολυφωνία στη νέα Βουλή θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση και παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, παραπέμποντας σε ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, συνιστούν όχι απλώς εκτροπή, αλλά μια νέα μορφή λεγόμενης Δημοκρατίας.

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κυρίου Νεοφύτου να μαζέψει τα δικά του πρόβατα, ως καλός τσομπάνης, αλλά όταν κάποιος δεν μπορεί να επιτύχει εύκολα συνεργασίες στη Βουλή, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφορίζει την πολυκομματική βουλή, διότι η εκπροσώπηση όλων σημαίνει δημοκρατία, ενώ η εκπροσώπηση λίγων σημαίνει κάτι άλλο.

Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των μικρών κομμάτων στη Βουλή, οφείλουμε να επισημάνουμε στον κύριο Νεοφύτου ότι έχει ξεφύγει.

Όλοι μας χρησιμοποιούμε την λέξη δημοκρατία και τα παράγωγά της σχεδόν καθημερινά. Όμως, η άγνοιά μας για το τι είναι δημοκρατία είναι τεράστια. Κι όμως, δεν θα έπρεπε διότι είναι μία απλή μέθοδος για να αυτο-κυβερνηθεί ένα σύνολο ανθρώπων.

Είναι μια διαδικασία που μοιράζει την πολιτική ισχύ, την εξουσία δηλαδή, σε όλα τα μέλη αυτού του συνόλου. Είτε πρόκειται για έναν σύλλογο, είτε πρόκειται για μια ολόκληρη χώρα.

Η δημοκρατία είναι μια διαδικασία που μας δίνει την δυνατότητα να παίρνουμε και να εφαρμόζουμε αποφάσεις, να επιτηρούμε την εφαρμογή τους, και να απονέμουμε δικαιοσύνη, συμμετέχοντας όλοι και άμεσα στα όργανα, τα σώματα και τους θεσμούς.

Εν κατακλείδι κύριε πρόεδρε του ΔΗΣΥ Δημοκρατία σημαίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση του λαού και όχι το αντίθετο.

Κρατίνος