Η γυναίκα που της φόρτωσαν τις ζημιές της Lehman Brothers (pics)

Δύσκολοι αποδεικνύονται οι καιροί για τα μεγάλα στελέχη της Wall Street και κυρίως για τις κυρίες που κυνηγώντας το όνειρό τους έπεσαν σε κακοτοπιές…

Η λάμψη των τραπεζών έχει αρχίζει να ξεθωριάζει και πολλοί είναι αυτοί που έμαθαν από την εμπειρία τους με οδυνηρό τρόπο. Ο λόγος για την ξανθιά Έριν Κάλαν της Lehman Brothers. Η Κάλαν είχε μια μεγάλη επιτυχία που κράτησε λίγο και μια ατυχία που την κυνηγάει μέχρι και σήμερα.

Η Lehman Brothers τοποθέτησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στη θέση του οικονομικού διευθυντή της μια γυναίκα και λίγους μήνες μετά κατέρρευσε. Μάλιστα όλα έδειχναν ότι την προόριζαν για το απόλυτο αφεντικό μέχρι που ήρθε η απόλυτη καταστροφή και κάποιος έπρεπε να την χρεωθεί.

Στο πρόσωπο της Κάλαν βρέθηκε το τέλειο θύμα. Η ξανθιά τραπεζίτης που αναρριχήθηκε γρήγορα στη θέση του οικονομικού διευθυντή και κατηγορήθηκε ότι δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις για να χειριστεί κρίσιμες καταστάσεις βρέθηκε στη δίνη.

Παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά την κατάρρευση και από τότε δε δούλεψε πουθενά, ενώ μέχρι και σήμερα τρέχει και δε φτάνει στα δικαστήρια. Άλλωστε δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι και αυτή συνυπεύθυνη για την κατάρρευση.

Όσοι την ήξεραν έλεγαν το 2007 ότι το πρόσωπό της έγραφε στον φωτογραφικό ή τον τηλεοπτικό φακό. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήταν και το «δημόσιο πρόσωπο» της εταιρείας για όσο διάστημα διατηρούσε τη θέση της. Μάλιστα η παρουσία της ήταν εξαιρετικά συχνή στις τηλεοράσεις και προσπαθούσε να εξηγήσει την κρίση που τότε έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ.

Με ειδικότητα στα Νομικά και στα Φορολογικά και με θητεία στον επενδυτικό-τραπεζικό τομέα κατάφερε να τους κερδίσει όλους, αλλά ξαφνικά τα γεγονότα έτρεξαν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά της… Η τράπεζα χρειάστηκε 6 δισ. δολάρια, η αύξηση έγινε, η Κάλαν υποβαθμίστηκε, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τις εξελίξεις.

Η σκοτεινή περίοδος

Ήταν Δευτέρα πρωί, στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 που η ιστορική επενδυτική τράπεζα που είχε ιδρυθεί το 1850 κατέρρευσε κάτω από το βάρος ζημιών 60 δισ. δολαρίων, από τοξικά προϊόντα. Η χρεοκοπία της Lehman Brothers, οδήγησε στη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Τότε έμπαινε στην πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής της.

Λίγο αργότερα η Έριν Κάλαν αποτελούσε παρελθόν από την τράπεζα και έμπαινε στις λίστες της ανεργίας.

Η λάμψη της έγινε θολή και πλέον την κατηγορούσαν ευθέως ότι δεν είχε τις γνώσεις και την εμπειρία για να κατέχει μια τόσο υψηλή θέση στη Lehman Brothers και να θεωρείται ως η ισχυρότερη γυναίκα στη Wall Street. Όπως έγραψε και ο Guardian είναι μια έξυπνη, αυθάδης και χαρισματική γυναίκα που μιλούσε… κορακίστικα προσπαθώντας να εξηγήσει την κρίση το 2008.

Μάλιστα ο σχολίασε καυστικά ότι έκανε μεγάλο λάθος που δέχθηκε μια τόσο υψηλόβαθμη θέση σε επενδυτική τράπεζα, χωρίς να διαθέτει ούτε καν πτυχίο λογιστικής.

Από την απόλυσή της και στη συνέχεια φαίνεται πως η ζωή της αλλάζει δραστικά. Η άλλοτε πανίσχυρη τραπεζίτης βλέπει ότι υπάρχει ζωή και πέρα από τις τράπεζες!

Όπως έγραψε λίγα χρόνια μετά στους New York Times συνειδητοποίησε πλέον ότι η ζωή δεν είναι μόνο εργασία…