Η απόλυτη κοροϊδία που ακούει και στο όνομα Ελβετικό φράγκο

Ακούσαμε για πρώτη φορά τον όρο “ηθικοί κίνδυνοι”, πριν από δύο περίπου βδομάδες διά φωνής της Κεντρικής Τράπεζας, όταν ενεγράφη προς συζήτηση στη Βουλή το σοβαρό ζήτημα μετατροπής των δανείων σε ξένο νόμισμα κυρίως Ελβετικό φράγκο, στην αρχική του μορφή όταν συνήφθη και στη συναλλαγματική αξία του ευρώ.

Ηθικοί κίνδυνοι μας είπαν, να διασαλευτεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σε περίπτωση που μετατραπούν τα φράγκα τα ελβετικά, σε ευρώ και δεν παραμείνουν στην τριπλάσια τους αξία. Ηθικοί κίνδυνοι να διακινδυνεύσει η κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών και μετέπειτα η οικονομία του τόπου.

Τα ίδια και χειρότερα μία βδομάδα μετά, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ο οποίος μας χαρίζει απλόχερα εδώ και μερικά χρόνια συν και πλην στην πρόοδο ή ανάλογα στασιμότητα ή και αποτυχία.

Καμπανάκι κινδύνου και από τους Moody’s σε περίπτωση μετατροπής των δανείων σε ευρώ και όχι επί τρία προς τα πάνω αλλά ως είχαν συναφθεί οι δανειακές συμβάσεις από την πρώτη στιγμή.

Ακόμα και ο πιο αφελής διερωτάται που πήγαν οι ίδιοι ηθικοί κίνδυνοι, στο ενδεχόμενο αυτά τα δάνεια να μείνουν μη εξυπηρετούμενα λόγω αδυναμίας των δανειοληπτών, να αποπληρώσουν στο τριπλάσιο ένα δάνειο που έκαναν για να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους.

Που βρίσκονταν οι ηθικοί κίνδυνοι όταν οι τράπεζες πωλούσαν το προϊόν “δάνεια σε ελβετικό φράγκο”, χωρίς να ενημερώσουν τους πελάτες τους, για το ρίσκο μεταβολής της συναλλαγματικής αξίας.

Ποιοι οι ηθικοί κίνδυνοι αλήθεια, να προστεθούν στο κεφάλι μερικών δεκάδων δανειοληπτών χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται. Δεν είναι ηθικός κίνδυνος να τους ξεσπιτώσει η τράπεζα, να τους πάρει το σπίτι, επειδή τους ξεγέλασε από την πρώτη στιγμή;

Ας αφήσει η Κεντρική τράπεζα τις τυμπανοκρουσίες περί ηθικών κινδύνων και ας αναλάβει έστω μια φορά την ηθική ευθύνη να απορροφήσει τη ζημιά και την επιπρόσθετη επιβάρυνση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο.

Αυτό άλλωστε έγινε και σε άλλες χώρες και δεν κατέρρευσε καμιά οικονομία. Κι αν στο τέλος της μέρας δεν υπάρχουν 200 εκατομμύρια για αποκατάσταση ζημιών που οι ίδιες οι τράπεζες προκάλεσαν μεταξύ άλλων, τι χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουμε και πράσινα άλογα;

Χάρυβδη