Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τον ξυλοδαρμό του κρατούμενου

Μετά την κυκλοφορία του βίντεο, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η έντονη βία που άσκησαν αστυνομικοί σε κρατούμενο στα κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης με γραπτή του δήλωση, τοποθετείται και  ξεκαθαρίζει πως το περιστατικό είναι καταδικαστέο, ενώ θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τιμωρία των αστυνομικών.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του Υπουργού:

Αναφορικά με βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, το οποίο απεικονίζει ξυλοδαρμό πολίτη σε αστυνομικά κρατητήρια της Πόλης Χρυσοχούς, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για ένα καταδικαστέο, θλιβερό περιστατικό που έχει επισυμβεί τον Φεβρουάριο του 2014, το οποίο διερευνήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας μετά από καταγγελία που έγινε από τον δικηγόρο του παραπονούμενου.

Η έρευνα έγινε από ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα με την αποστολή του φακέλου στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Γενικός Εισαγγελέας, παρά το ότι ο ανακριτής δεν διαπίστωσε τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, έδωσε οδηγίες στην Αρχή όπως οι δυο αστυνομικοί που εμπλέκονται κατηγορηθούν από την Αρχή για διάπραξη ποινικών αδικημάτων για κατάχρηση εξουσίας και για βασανιστήρια. Σύμφωνα με τη Νομοθεσία που διέπει τις αρμοδιότητες της Αρχής, όταν μια υπόθεση η οποία διερευνάται από την Αρχή, η Αστυνομία δεν μπορεί να λάβει οποιαδήποτε μέτρα περιλαμβανομένης και της άσκησης πειθαρχικής έρευνας εναντίον των Αστυνομικών που ερευνούνται.

Η Αστυνομία θα θέσει τους δυο αστυνομικούς σε διαθεσιμότητα αμέσως μετά που θα κατηγορηθούν από την Αρχή. Αναμένει να αποσταλεί ο σχετικός φάκελος για να προχωρήσει στη διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων που σχετίζονται τόσο με τις πράξεις ή παραλείψεις των μελών της ΥΚΑΝ (τα οποία ανέκοψαν τον παραπονούμενο για έλεγχο), όσο και πειθαρχικά αδικήματα που προκύπτουν από την παραμονή και κράτηση του παραπονούμενου στα κρατητήρια, όπως οι ισχυρισμοί του ότι δεν του επιτράπηκε να μιλήσει με δικηγόρο ή και η παραπομπή του στο Νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις, αλλά και κατά πόσον οι Αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο Σταθμό γνώριζαν οτιδήποτε αναφορικά με το περιστατικό του βάναυσου ξυλοδαρμού.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση αναφορικά με τη διερεύνηση του περιστατικού από την Ανεξάρτητη Αρχή και αυτού του είδους τα περιστατικά πρέπει να διερευνώνται τάχιστα. Τέτοια περιστατικά δεν περιποιούν τιμή για τον πολιτισμό μας και προσβάλλουν την ίδια την κοινωνία και την Αστυνομία. Προσβάλλουν, ταυτόχρονα, τους χιλιάδες αστυνομικούς που ενσυνείδητα ασκούν καθημερινά τα καθήκοντά τους και προκαλούν ντροπή σε όλους μας. Βεβαίως τέτοια περιστατικά κατάχρησης εξουσίας με βάση τη διακηρυγμένη πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της ηγεσίας της Αστυνομίας που έχουν ως αρχή την ένδειξη μηδενικής ανοχής δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα και ούτε έχουν θέση στην Αστυνομία. Τέτοια μέλη όχι μόνο δεν έχουν χώρο στο Σώμα της Αστυνομίας αλλά ούτε και η Αστυνομία τα χρειάζεται στην επιτέλεση του έργου της.