Η Αμερική αντιμέτωπη με τον ιό Ζίκα -Ο τρόμος του 2016

Ένα απλό τσίμπημα κουνουπιού και μερικούς μήνες αργότερα το μωρό γεννιέται με ένα αφύσικα μικρό κρανίο: στην Λατινική Αμερική, το ιός Ζίκα αρχίζει να προκαλεί πανικό.

«Εδώ και 30 χρόνια το κουνούπι τίγρης μεταφέρει ασθένειες στον πληθυσμό μας. Το πολεμάμε αλλά τώρα χάνουμε τη μάχη εναντίον του» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Marcelo Castro. «Αντιμετωπίζουμε μια πραγματική επιδημεία, χρειαζόμαστε μια κοινωνία πραγματικά στο πόδι για να την αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Το 2015, 3.174 περιπτώσεις μικροκεφαλίας στα βρέφη, η οποία παραμορφώνει το κρανίο αλλά προκαλεί και βλάβη στο εγκεφαλικό σύστημα- καταγράφηκαν στη Βραζιλία και μπορεί να συνδέονται με τον ιό Ζίκα, τον οποίο κολλάει η μητέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιστημονική εξήγηση που να συνδέει  τον ιό Ζίκα με την μικροκεφαλία αλλά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί οι περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται.

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον ιό, ούτε εμβόλιο, μόνο θεραπεία των συμπτωμάτων. Ο ιός παρουσιάζεται με συμπτώματα γρίπης, πυρετό, πονοκέφαλο, ισχυαλγίες, ύποπτα κοκκινάδια. Εμφανίζονται μέσα σε 3 ως 12 ημέρες από τη στιγμή που γίνεται το τσίμπημα του κουνουπιού.
Οι ΗΠΑ συνέστησαν την περασμένη Παρασκευή στις έγκυες γυναίκες να μην ταξιδέψουν στις 22 χώρες της Λατινικής Αμερικής και στην Καραϊβική. Ο υφυπουργός υγείας του Σαλβαδόρ Eduardo Espinoza πρότεινε στις γυναίκες να μη μένουν έγκυες για τα 2 επόμενα χρόνια.

Υπάλληλος του υπουργείου Υγείας καπνίζει τα σπίτια εναντίον του ιού Ζίκα:

zikaa
Πάνω από 4.000 περιπτώσεις ιού ζίκα έχουν καταγραφεί στο Σαλβαδόρ το 2015. Μόνο τον Ιανουάριο 2016 καταγράφηκαν 1.561 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 605 στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ. Πηγή Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων