ΗΠΑ: Δικαστήριο επέτρεψε την προβολή ταινίας που παρουσιάζει ως παιδόφιλο το Μωάμεθ

Το δικαστήριο έκρινε πως τα ασφαλιστικά μέτρα που απαγόρευαν στην Google να προβάλει την επίμαχη ταινία με τίτλο «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» πρέπει να αρθούν

Με απόφαση του 11μελούς εφετείου του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας επετράπη η συνέχιση της προβολής από το Youtube, αντι-ισλαμικής ταινίας δικαιώνοντας την εταιρεία Google έπειτα από καταγγελία ηθοποιού που ισχυριζόταν ότι την ξεγέλασαν και την συμπεριέλαβαν σε ταινία η οποία παρουσιάζει τον Προφήτη Μωάμεθ ως παιδόφιλο.

Το δικαστήριο έκρινε πως τα ασφαλιστικά μέτρα που απαγόρευαν στην Google να προβάλει την επίμαχη ταινία με τίτλο «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» πρέπει να αρθούν. Η ταινία, που περιγράφεται ως τρέιλερ, είχε δημιουργήσει αντιαμερικανικές αντιδράσεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και αλλού το 2012, καθώς κάθε απεικόνιση του προφήτη θεωρείται βλάσφημη.

Η ενάγουσα, ηθοποιός Σίντυ Λη Γκαρσία, πρόβαλλε ένσταση στην ταινία όταν έμαθε ότι συμπεριλάμβανε ένα κλιπ που είχε γυρίσει για άλλη ταινία. Σύμφωνα με την απόφαση, «Η χαμηλής ποιότητας ταινία αναπαριστά τον Προφήτη Μωάμεθ ως, μεταξύ άλλων, δολοφόνο, παιδόφιλο και ομοφυλόφιλο… Οι παραγωγοί όμως κάλυψαν τη φωνή της Γκαρσία στην ερώτηση “Μήπως ο γιός σας Μωάμεθ ασέλγησε σε παιδιά” με εκείνη άλλης ηθοποιού».

Παρόλο που όπως είχε δηλώσει η ενάγουσα, λόγω της συγκεκριμένης ταινίας απειλείτο η ζωή της και το δικαστήριο αναγνώρισε τον κίνδυνο, αποφάνθηκε ότι επειδή δεν είχε πνευματικά δικαιώματα στην ταινία ως ηθοποιός, δεν μπορούσε να απαγορεύσει την προβολή της.

Ο κλάδος της βιομηχανίας παραγωγής ταινιών παρακολούθησε στενά τη δίκη για τυχόν αντίκτυπο σε όλες τις ταινίες, ενώ η εταιρεία Twitter, το ACLU – η αμερικανική ένωση πολιτικών δικαιωμάτων – και άλλοι οργανισμοί τάχθηκαν υπέρ της Google, ισχυριζόμενοι πως το κοινό είχε κάθε δικαίωμα να παρακολουθήσει ένα βίντεο για ένα καυτό πολιτικό θέμα.

Δείτε το βίντεο: