ΗΠΑ: Αποφυλακίζεται μετά από 30 χρόνια ο ισραηλινός πράκτορας Τζόναθαν Πόλαρν

Η Επιτροπή Αναστολών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε ο Τζόναθαν Πόλαρντ, ο πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, να αποφυλακιστεί υπό όρους την 21η Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του σήμερα.

Ο Πόλαρντ, ο οποίος όταν απελευθερωθεί θα έχει εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη, παρά τις προσπάθειες διαδοχικών ισραηλινών κυβερνήσεων να επιτύχουν την πρόωρη αποφυλάκισή του, θα είναι αναγκασμένος να συνεχίσει να ζει στις ΗΠΑ για πέντε χρόνια αφότου αφεθεί ελεύθερος, διευκρίνισε ο ένας από τους δικηγόρους του σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τόνισε σε δήλωσή του σήμερα ότι η απελευθέρωση του Πόλαρντ δεν συνδέεται με τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η ισραηλινή πολιτική ηγεσία εναντιώθηκε στη συμφωνία και έχουν υπάρξει πολλές εκτιμήσεις κατά τις οποίες η αποφυλάκιση του Πόλαρντ θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποδέχθηκε με ικανοποίηση σήμερα την είδηση της επικείμενης αποφυλάκισης του ισραηλινού κατασκόπου Τζόναθαν Πόλαρντ, έπειτα από τριάντα χρόνια που παρέμεινε εγκάθειρκτος στις ΗΠΑ.

“Έπειτα από δεκαετίες προσπαθειών, ο Τζόναθαν Πόλαρντ θα αφεθεί επιτέλους ελεύθερος”, ανέφερε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των υπηρεσιών του. “Προσμένουμε την απελευθέρωσή του με ανυπομονησία”, πρόσθεσε ο ίδιος.