Ημιμαθείς ανίδεοι σε «πόστα» εξουσίας

Αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι, έχουμε γνωρίσει τον συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου, που γνωρίζει τα πάντα, έχει άποψη για όλα, κρίνει, επικρίνει, κατακρίνει και στο τέλος ημι-τεκμηριώνει.

Το χειρότερο απ’ όλα, είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου, ο λεγόμενος ξερόλας, παντογνώστης κλπ, αν κάνεις το λάθος και τον αμφισβητήσεις, θα σε πάρει και θα σε σηκώσει.

Η συνήθης δραστηριότητά του, είναι η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή η χρησιμοποίηση δικών σου εκφράσεων και λόγων, με τον δικό του τρόπο και ασφαλώς η οικειοποίηση τους.

Επειδή λοιπόν η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, το συγκεκριμένο φαινόμενο πρέπει να καταπολεμηθεί στη ρίζα του, αλλά, δυστυχώς η ρίζα του είναι πολύ βαθιά.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως πολιτικάντηδες, μικροδικηγοράκια που βιάζονται να μεγαλώσουν, δημοσιογραφίσκοι και πολλοί άλλοι, αλλά να με συγχωρέσετε που ξεκίνησα πρώτα με αυτούς που ήρθαν πρόχειρα πρώτοι στη σκέψη μου.

Δυστυχώς, σε διάφορες πολύ σημαντικές θέσεις του δημοσίου, η τοποθέτηση -και γνωρίζουμε όλοι με πόσο αξιοκρατικά κριτήρια γίνεται αυτό- ημιμαθών, είναι εγκληματική.

Βεβαίως οι τεχνοκράτες πάντα ξεχωρίζουν, δεν κρύβεται άλλωστε η γνώση, οι άλλοι όμως, οι ημιμαθείς, στην πραγματικότητα εχθρεύονται την γνώση, διότι περιορίζει τους ιδίους να εξελιχθούν.

Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι τύποι ημιμαθών είναι σαν τους φελλούς, δηλαδή πάντα επιπλέουν, πολλοί φοβούνται ακόμα και να τους κάνουν κάποια παρατήρηση.

Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο επιμένουν, εκείνον τον επιβλητικό τρόπο, ότι η άποψή τους είναι πάντα η σωστή και η μόνη αληθινή.

Ο υπέρμετρος εγωισμός τους, που είτε το θέλουν είτε όχι τους «βγαίνει», είναι η φυσική άμυνά , λόγω της ανικανότητάς τους να παραδεχτούν ότι έχουν ελλιπείς γνώσεις.

Εγώ σκέφτηκα τρεις ομάδες επαγγελματιών που έχουν να κάνουν με τον κόσμο, όπως πολιτικοί, δικηγοράκοι και δημοσιογραφίσκοι, εσείς σκεφτείτε και άλλους, είμαι σίγουρος ότι δεν θα δυσκολευτείτε!

Το δυστύχημα, επαναλαμβάνω είναι ότι αυτοί οι τύποι επιπλέουν.

Κρατίνος