Εγκαλώντας και πάλι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εκ μέρους του, όπως είπε, παραβίαση του Συντάγματος κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, την οποία και χαρακτήρισε «οχληρή υποβάθμιση και παραβίαση των θεσμών», η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως θα ζητήσει να σταλούν στη Βουλή τα πρακτικά της Σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον κ. Παυλόπουλο, στις 6 Ιουλίου, επομένη του Δημοψηφίσματος.
Υποδεχόμενη σήμερα στο γραφείο της στη Βουλή τον επικεφαλής του νέου πολιτικού σχηματισμού της Λαϊκή Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση «παραιτήθηκε στα μουλωχτά».
Και σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «παρασιώπησε και αυτό από την Βουλή», καλώντας τον να ενημερώσει δημόσια για «την καινοφανή ενέργειά του να παραβιάσει το άρθρο 37 παράγραφος 1 του συντάγματος» που, κατά την ερμηνεία της κ. Κωνσταντοπούλου, προβλέπει ότι:
«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».
«Μπορεί η κυβέρνηση να παραιτήθηκε, η Βουλή όμως συνεχίζει να προστατεύει τη δημοκρατία και τους πολίτες», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, που επίσης επέκρινε έντονα και τους Ευρωπαίους εταίρους τους οποίους χαρακτήρισε εκβιαστές και οι οποίοι, όπως είπε, «αποκαλύφθηκε χθες πως είχαν ενημερωθεί για την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις εκλογές».
Από την μεριά του ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε την κ. Κωνσταντοπούλου «αγωνίστρια της δημοκρατίας», είπε πως τους συνδέει «ιστορία αγώνων και ελπίζει, συμπλήρωσε, «αυτοί οι αγώνες να μας συνδέουν και στο μέλλον».
Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε και αυτή «τους κοινούς της αγώνες τόσο με τον κ. Λαφαζάνη όσο και μετά υπόλοιπα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας».
Και οι δύο, ωστόσο, υποστήριξαν πως δεν συζητήθηκε το θέμα της ένταξης της κ. Κωνσταντοπούλου στο κόμμα Λαϊκή Ενότητα, παρά μόνο ο θεσμικός της ρόλος ως πρόεδρος της Βουλής.
Σε ερώτημα, τέλος, εάν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης όταν την παραδώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε «βεβαίως, και θα την εξαντλήσουμε».
Κάθε πολιτικός αρχηγός που λαμβάνει την εντολή δικαιούται να την κρατήσει μέχρι και τρεις μέρες.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, την συγκρότησης μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα 25 βουλευτών, σε νέο κόμμα, η Λαϊκή Ενότητα έχει πλέον, έστω και σ’ αυτήν την προσωρινή, ως τις εκλογές, Βουλή, την «3η δύναμη», και παίρνει την διερευνητική εντολή αντί της Χρυσής Αυγής.
Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, θα συναντηθεί σήμερα Σάββατο, 22 Αυγούστου στις 18:00, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βουλή, ενώ συναντήθηκε ήδη με την Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.