Ζουν με τον φόβο της καθίζησης στο Πισσούρι – Τι ζητούν οι κάτοικοι

Με το φόβο ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής «Λίμνες» στο Πισσούρι Λεμεσού, αφού η καθίζηση του εδάφους που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μεγάλες και επικίνδυνες ρωγμές σε δρόμους και κατοικίες.

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών από πλευράς επηρεαζόμενων, οργανώθηκε πρόσφατα, με προτροπή του κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πισσουρίου, η οποία σε διάσκεψη Τύπου σήμερα στο Πισσούρι, ανέλυσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και έλαβε διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους που παρευρέθηκαν, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επιληφθεί του θέματος, διορίζοντας επιστημονική ομάδα γεωλόγων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, μεμονωμένα περιστατικά άρχισαν να εμφανίζονται στην περιοχή το 2010, ενώ το 2013 άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες ρωγμές και αρχές του 2015 το πρόβλημα οξύνθηκε επηρεάζοντας πολύ περισσότερες κατοικίες. Ήδη τρεις κατοικίες έχουν κατεδαφιστεί, ενώ στις υπόλοιπες καθημερινώς δημιουργούνται νέες ρωγμές.

Το έδαφος, προστίθεται, υποχωρεί παρασύροντας μαζί του είτε ολόκληρες κατοικίες, αποκόπτοντάς τες από τον δρόμο, είτε τμήματα των κατοικιών ή του περιβάλλοντος χώρου, δημιουργώντας ρήγματα στο έδαφος, ρωγμές στους τοίχους, στις οροφές, σε κάθε ένωση τοίχων, στις επαφές των θυρών με τους τοίχους, ανοίγοντας την απόσταση ανάμεσα σε διπλές θύρες με αποτέλεσμα να μην κλείνουν, σηκώνοντας ή χαμηλώνοντας το έδαφος και δημιουργώντας ρήγματα στα οποία μπορεί κάποιος να πέσει.

Οι κάτοικοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι η καλοκαιρινή ξηρασία θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση του εδάφους και πως το χειμώνα η βροχή θα εισχωρήσει στα ήδη «κλονισμένα θεμέλια» των σπιτιών τους.

Ήδη η Πολιτεία έχει ξεκινήσει εργασίες επέκτασης του συστήματος διοχέτευσης ομβρίων υδάτων και ο Υπουργός Εσωτερικών έχει διορίσει επιστημονική επιτροπή για την διερεύνηση του προβλήματος, αναφέρουν οι επηρεαζόμενοι, σημειώνοντας ωστόσο πως «ο αγώνας είναι ένας αγώνας δρόμου».

Εξέφρασαν παράλληλα την ετοιμότητα τους να συζητήσουν με κάθε αρμόδιο και να δώσουν πληροφορίες για τις ζημιές και το χρόνο εμφάνισής τους προκειμένου να διευκολύνουν τους διευκολύνουν στο έργο τους.

«Ζητούμε τη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με κάθε αρμόδια Αρχή κι ευελπιστούμε πως και η πολιτεία θα δει θετικά την πρωτοβουλία μας και θα συνεργαστεί μαζί μας για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στο χωριό μας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ