Ζητούν να φύγουν οι Σύροι πρόσφυγες από την Κύπρο – Αρνούνται να λάβουν το φαγητό και το νερό που τους προσφέρθηκε

Στα κέντρα υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοκκινοτριμιθιά και την Κοφίνου μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι διασώθηκαν τις αυγινές ωρες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λάρνακας. Ανάμεσα στους 115 διασωθέντες εντοπίστηκαν πέντε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, την ευθύνη των οποίων ανελαβε το Γραφείο Ευημερίας.

Σημειώνεται ότι με το που έφτασαν στην Κοκκινοτριμιθιά οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι επιθυμούν να φύγουν για τον αρχικό τους προορισμό, ενώ αρνούνται να λάβουν φαγητό και νερό.

Η Αστυνομία συνέλαβε και ανακρίνει τρία άτομα – ηλικίας 47, 33 και 28 χρόνων – τα οποία φαίνεται να είναι οι άνθρωποι που πληρώθηκαν για να μεταφέρουν τους ναυαγούς, καθώς και ένα άτομο που φέρεται να είναι ο πληροφοριοδότης.

Η επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων που επέβαιναν σε ακυβέρνητο σκάφος, που αναχώρησε απο το Λίβανο, ολοκληρώθηκε το πρωϊ.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πτητικά και πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Αστυνομίας και άλλα σκάφη που έπλεαν στην περιοχή.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά στο Λιμάνι Λάρνακας, όπου τους παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία. Ανάμεσα στους διασωθένατες περιλαμβάνονται γυναίκες, τριάντα μικρά παιδιά και πέντε βρέφη. Σύμφωνα με αναφορές των διασωθέντων, πλήρωσαν περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες δολάρια ο καθένας και είχαν προορισμό την Ευρώπη.

Με στοχο τον καλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση του περιστατικού, γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυκτα πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι Λάρνακας διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μετρα με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Κοκκινοτριμιθιά οι Σύροι πρόσφυγες – Ανακρίσεις στην αστυνομία

Συναγερμός στη Λάρνακα – Επίχειρηση διάσωσης 114 προσφύγων – Ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη