Ζητούν άρση ασυλίας και δίωξη του Βουλευτή Α. Κυπριανού για επεισόδιο στη Βουλή – Ποιοι υπογράφουν την ανακοίνωση

Ομάδα ΜΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας μεταξύ άλλων από τον Γενικό Εισαγγελέα την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αντρέα Κυπριανού, προκειμένου αυτός να μπορεί να διωχθεί “για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας και ρητορική μίσους”. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: ΚΙΣΑ, Cyprus Community Media Centre, Accept LGBT Cyprus, Cyprus Stop Trafficking, Caritas Cyprus Migrants Center και Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “η πρόσφατη σεξιστική επίθεση από τον βουλευτή Αντρέα Κυπριανού εναντίον της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου μέσα στην Βουλή των Αντιπροσώπων καταδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση κάθε μορφής σεξισμού. Η συγκεκριμένη επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκφραστεί δημόσια και κατ’ επανάληψη σεξιστικές συμπεριφορές και λόγος από άντρες βουλευτές”.

Αναφέρεται ακόμη ότι όπως και σε κάθε περίπτωση έμφυλης βίας, η γυναίκα που υπέστη τη βία “προτρέπεται να την αποσιωπήσει και να μην την καταγγείλει, αντιμετωπίζοντας τη βία αυτή όχι ως έκφραση σεξισμού, αλλά ως «οικογενειακή υπόθεση»”.

“Η Βουλή εδώ αναλαμβάνει το ρόλο της οικογένειας με τον αρχηγό της να προσπαθεί να κρατήσει το θέμα ιδιωτικά και εντός της «οικογένειας»”, αναφέρουν οι ΜΚΟ, υπενθυμίζοντας δήλωση του Προέδρου της Βουλής ότι «τα όσα έγιναν στη Βουλή δεν έπρεπε να αποτελέσουν θέμα καταγγελίας στην Αστυνομία, απευθύνοντας προτροπή να υπάρξει μια διαδικασία να δοθούν εξηγήσεις».

Επίσης αναφέρεται ότι τα περισσότερα κόμματα τηρούν σιωπή ενώ κάποια άλλα προβαίνουν σε χλιαρές, όπως αναφέρεται, τοποθετήσεις. Επικρίσεις διατυπώνονται και για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τα ΜΜΕ.

Οι ΜΚΟ ζητούν, μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να μεριμνήσει για την έκδοση κανονισμών ενάντια στο σεξιστικό λόγο και τη σεξιστική βία μέσα στη Βουλή, από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων και σεξιστικής βίας και την αναθεώρηση του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ