Ε.Ε: Τριπλασιάζει τα κονδύλια για έρευνα και διάσωση μεταναστών

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών στη Μεσόγειο τήρησαν οι ηγέτες των «28» της ΕΕ κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης 23/4 (ώρα Κύπρου).

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και το μπλόκο στους δουλέμπορους.

Στις άμεσες δράσεις της ΕΕ είναι ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για την έρευνα και διάσωση στα νερά της Μεσογείου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων». Tα σχετικά κονδύλια θα φτάσουν τα 9 εκατ. ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι η παρούσα ευρωπαϊκή δράση περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών». Οι επιχειρήσεις αυτές δίνουν περισσότερο βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η παλιότερη επιχείρηση Mare Nostrum -που είχε «παροπλιστεί» πέρυσι- είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπλήρωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων» θα εξισωθούν με εκείνα της Mare Nostrum.

Ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι η Ένωση – με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο – θα επιχειρήσει την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.

Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια, ιδίως της Ιταλίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ακόμα ότι η ΕΕ θα συνδράμει τις χώρες που δέχονται μεγαλύτερη πίεση (όπως η Ιταλία και η Ελλάδα).