Ευθύνη στο ΡΙΚ για τις ρατσιστικές δηλώσεις του Νότη Σφακιανάκη

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, χαρακτήρισε με απόφασή της «κατάφωρα ρατσιστικές και μισαλλόδοξες» για τους μετανάστες τις αναφορές του τραγουδιστή, Νότη Σφακιανάκη, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, «Τετ-α-τετ» στις 13 Μαρτίου 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αποφάσισε «ότι η ευθύνη του ΡΙΚ για την παραχώρηση της ευκαιρίας στον κ. Σφακιανάκη να διακηρύξει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να μην προβάλει τη ρητορική μίσους», καθώς η εκπομπή ήταν οπτικογραφημένη. Προσθέτει, δε, ότι «αυτή η ρητορική μίσους ήταν αντίθετη όχι μόνο προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και ενάντια στον εναρμονιστικό νόμο περί Καταπολέμησης του Ρατσισμού, που προνοεί φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 10 χιλιάδων για όσους μεταδίδουν ρατσιστικά μηνύματα..».

Το ΡΙΚ, όπως αναφέρει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, «επικαλέστηκε ως δικαιολογία για την προβολή της ρατσιστικής ρητορικής το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και της διακίνησής των ιδεών και της προβολής όλων των απόψεων». Η Επιτροπή σημειώνει «πως το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης δεν είναι απεριόριστο, αλλά υπόκειται στους περιορισμούς του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων, της τήρηση της νομιμότητας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, «αποφάσισε ότι οι θέσεις του ΡΙΚ περί μετάδοσης των πάντων, ώστε να αφήνεται στην κρίση των τηλεθεατών και της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που είναι ικανή να απορρίψει ιδέες και απόψεις, τις οποίες δεν ασπάζεται και δεν υιοθετεί, είναι και ανεδαφικές και επικίνδυνες για την κοινωνία». Αναφέρει, επίσης, ότι «η αντίληψη που εκφράζεται περί της κοινωνίας ως ενός συνόλου ανθρώπων απόλυτα λογικών και ικανών να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό, είναι απλοϊκή και εκτός πραγματικότητας και θα πρέπει αυτό να το έχει υπόψη ένας ραδιοτηλεοπτικός σταθμός και δη δημόσιος».

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας σημειώνει ότι «τα ΜΜΕ, και δη το ΡΙΚ, ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχουν καθήκον να προστατεύουν ομάδες που είναι ευάλωτες ή επιρρεπείς στην προπαγάνδα μίσους» και αναφέρει ότι «το παράδειγμα της Χιτλερικής προπαγάνδας περί Αρίας φυλής μετέτρεψε τη γερμανική κοινωνία σε μια μηχανή θανάτου εκατομμυρίων». Θεωρεί, επίσης, ότι «το φόρτωμα της ευθύνης στην κοινωνία να δεχθεί ή να απορρίψει ιδέες και απόψεις που δεν συμμερίζεται, συνιστά προσπάθεια του ΡΙΚ να απεκδυθεί των δικών του ευθυνών έναντι του συνόλου της κοινωνίας».

Ωστόσο, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κάνει «εύφημη μνεία του γεγονότος ότι ο τηλεπαρουσιαστής (Τάσος Τρύφωνος) τουλάχιστον προσπάθησε να σταματήσει, ανεπιτυχώς, τη ρατσιστική ρητορική του φιλοξενούμενού του και υπέδειξε ότι οι τηλεπαρουσιαστές οφείλουν σε κάθε περίπτωση να διαχωρίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τη θέση τους από ανάλογες τοποθετήσεις».

Οι καταγγελίες προς την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας έγιναν με αφορμή αναφορά του παρουσιαστή στο γεγονός ότι η τραγουδίστρια, Δέσποινα Βανδή, αποχώρησε από το σχήμα του Νότη Σφακιανάκη, διότι ο γνωστός τραγουδιστής είχε κάνει δηλώσεις για τους μετανάστες. Η κυρία Βανδή, δήλωσε με τη σειρά της, πως ο Νότης Σφακιανάκης δεν είχε σεβαστεί το γεγονός πως οι γονείς της ήταν μετανάστες στη Γερμανία, με αποτέλεσμα ο ερμηνευτής να επιδοθεί «σε μια ακατάσχετη ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική, που κράτησε τουλάχιστο έξι λεπτά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΡΙΚ, ανταποκρινόμενο στην παράκληση της Επιτροπής, να παραθέσει τις απόψεις του, ανέφερε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά και εκφράζει την έντονη ένσταση του στις καταγγελίες».