Ευθείες απειλές από παντού για χρεοκοπία και Grexit

Βαρύ το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας-εταίρων, ενώ ξένοι αξιωματούχοι και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν πλέον ανοιχτά για κίνδυνο χρεοκοπίας ή Grexit.

Στο βαρύτερο ίσως κλίμα των τελευταίων εβδομάδων έχει πλέον εισέλθει η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και εταίρων, τη στιγμή που τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν επικίνδυνα, ενώ ξένοι αξιωματούχοι και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και Grexit.

Με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να έχει ουσιαστικά σταματήσει από την τελευταία εβδομάδα, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στη κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup της Πέμπτης.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φήμες που αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας στο Eurogroup της Πέμπτης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέψευδαν πάντως τις σχετικές αναφορές, σημειώνοντας ότι αν συμβεί κάτι, αυτό θα ήταν μάλλον μια νέα συνάντηση των υπουργών οικονομικών σε επίπεδο Eurogroup.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι μια συμφωνία θα γίνει πιο εύκολη, ή πιο θετική όσο περνά ο χρόνος ή αν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων», σημείωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Βαρύ το κλίμα μεταξύ Αθήνας και εταίρων

Η ατμόσφαιρα τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες έλαβε μια σχεδόν πολεμική εικόνα την Τρίτη με εκατέρωθεν παρεμβάσεις και δηλώσεις στο υψηλότερο επίπεδο και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από όλες τις πλευρές.

Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια δύσκολη αλλά κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία, θέτοντας ως κόκκινες γραμμές τις μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, την άρνηση της κυβέρνησης να επιβληθεί ΦΠΑ 23% στο ρεύμα καθώς και την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους. Αναφερόμενος τόσο στο ΔΝΤ όσο και στους ευρωπαίους εταίρους, τόνισε ότι «η εμμονή των θεσμών σε περικοπές που έχουν αποτύχει το πιθανότερο να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες όχι μόνο για την ταπείνωση της κυβέρνησης αλλά και για την ταπείνωση του ελληνικού λαού.

«Οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας; Επιθυμούν την παρουσία των ΔΝΤ και των αποτυχημένων συνταγών του ή αλα καρτ τα μέτρα του ΔΝΤ χωρίς την διαγραφή χρέους που προτείνει», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι οι προτάσεις του Ταμείου θα κριθούν δημόσια από την ίδια την Ευρώπη.

Λίγες μόνο ώρες αργότερα ωστόσο, ο πρόεδρος της Κομισιόν περνούσε στην αντεπίθεση με ευθείες βολές κατά του έλληνα πρωθυπουργού. «Δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι έλληνες πολίτες» σημείωσε ο Γιούνκερ από τις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας ότι «δεν είχε καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την περασμένη Κυριακή». Ο πρόεδρος της Κομισιόν γνωστοποίησε μάλιστα ότι εκείνος έπαυσε τις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά γιατί οι συζητήσεις δεν οδηγούσαν πουθενά.

«Η συζήτηση στην Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πραγματικά προτείνει η Κομισιόν. Κατηγορώ τους Ελληνες (σ.σ. την κυβέρνηση) ότι λένε πράγματα στον ελληνικό λαό τα οποία δεν είναι σύμφωνα με αυτά που εγώ έχω πει στον έλληνα Πρωθυπουργό», τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Χαρακτήρισε μάλιστα μεγάλο λάθος να ενταχθούν τα φάρμακα ή το ρεύμα στον υψηλό ΦΠΑ, προτείνοντας άλλους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για τον προϋπολογισμό, όπως μια «μέτρια περικοπή» των αμυντικών δαπανών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις» σημείωσε. «Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του ”φτάνει!”, και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου Γιούνκερ, σημείωσε ότι «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από μια κλειστή συνάντηση των κ. Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Τούσκ και Σούλτς στις Βρυξέλλες με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 25-26ης Ιουνίου.

Απάντηση Σακελλαρίδη

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη στις δηλώσεις Γιούνκερ.

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για Grexit

Την έλλειψη προόδου επιβεβαίωσε από τη μεριά και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν έχει νεότερα για το ελληνικό ζήτημα και πως δεν μπορεί να δει εάν θα υπάρξη συμφωνία μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.

Και μπορεί η κ. Μέρκελ να δήλωσε πως πρόθεσή της είναι να κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ωστόσο όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι βουλευτές του κόμματος της αλλά και του συγκυβερνώντος κόμματος ήταν πιο ωμοί στις προειδοποιήσεις τους ότι μια έξοδος από το ευρώ είναι στο τραπέζι.

«Στην περίπτωση που δεν παρουσιαστεί ένα στέρεο πακέτο μεταρρυθμίσεων, τότε ένα Grexit θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, αν είναι αναγκαίο», σημείωσε ο Michael Grosse-Broemer, βουλευτής του κόμματος της κ. Μέρκελ. «Δεν είμαι τόσο σίγουρος πλέον αν η ελληνική κυβέρνηση πράγματι ενδιαφέρεται να αποτρέψει τη ζημιά για το λαό της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε δημόσια ότι τα μέλη της ευρωζώνης συζητούν τι μπορεί να συμβεί εάν η Ελλάδα αποτύχει να συμφωνήσει με τους δανειστές. «Η πιθανότητα της χρεοκοπίας της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα … αρκετές χώρες έχουν ψυχικά προετοιμαστεί για αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα.

Η ευρωζώνη δεν διαθέτει τη νομική βάση για να εξαναγκάσει ένα κράτος να βγει από αυτήν, ωστόσο η Αθήνα μπορεί να καταλήξει de facto με παράλληλο νόμισμα, που θα ανοίξει το δρόμο για μια πιο επίσημη έξοδο από το ευρώ, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Παρέμβαση από το Λευκό Οίκο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου σε συνομιλία που είχε την Τρίτη με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε να κάνει μια σοβαρή κίνηση προκειμένου να επιτευχθεί ένας πραγματικός συμβιβασμός.

Προειδοποίησε δε ότι μια αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας στο ελληνικό ζήτημα θα δημιουργούσε άμεσες κακουχίες για την Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή, πρώτο θέμα στο διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η Ελλάδα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μέχρι το σαββατοκύριακο μια συμφωνία, θα επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα, υποστηρίζει το Business Insider, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση στην ελληνική οικονομία.

Δεδομένου ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της κλιμακώνεται, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτείνουν κάτι που κάποτε ήταν αδιανόητο: H Ελλάδα να κρατήσει το ευρώ ως νόμισμα, ακόμη και αν κηρύξει στάση πληρωμών στα δάνεια διάσωσης, σημείωνε σε σχετικό ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Η ιδέα της διατήρησης Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, παρά το default συζητήθηκε από υψηλούς αξιωματούχους των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, αν και πολλοί εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτό θα λειτουργήσει, σύμφωνα με πηγές της WSJ.

Τι θα κάνει το ΔΝΤ αν η Αθήνα δεν αποπληρώσει τις δόσεις

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπρόσωπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μέρι, «για κάθε χώρα που δεν εκπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, υπάρχει μια διαδικασία, μια μακρά διαδικασία που παίρνει χρόνο, αλλά σε πρώτο στάδιο οι χώρες αυτές υπάγονται σε καθεστώς καθυστερημένης πληρωμής και μπλοκάρονται από τις πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου».

Σε ερώτηση του TheToc αν υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους του Ταμείου να αναβάλλει κατά έξι μήνες την πληρωμή της δόσης της Ελλάδας προς το Ταμείο- όπως αναφέρει δημοσίευμα της Bild- ο εκπρόσωπος του Ταμείου διέψευσε το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ δεν δέχεται αναβολή της καταβολής των δόσεων που το οφείλει μια χώρα.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι για το ΔΝΤ κόκκινη γραμμή είναι η πληρωμή της δόσης εκ μέρους της Ελλάδας στις 30 Ιουνίου. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει την πληρωμή στα τέλη του μήνα.

thetoc.gr