ΕΤΕΚ: Με «πολιτική απόφαση» δόθηκε στο Mall εμπορική αξία 20 εκ. ευρώ

Πολιτική χαρακτηρίζει το ΕΤΕΚ την πολεοδομική απόφαση, με την οποία δόθηκε, μέσω συντελεστή δόμησης, εμπορική αξία της τάξης των 20 εκ. ευρώ σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, στη Λευκωσία.

Σε ανακοίνωση, το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι “η διαδοχική απαξίωση θεμελιωδών πολεοδομικών αρχών θα ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον”.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την πώληση του Mall, «το ΕΤΕΚ επαναφέρει τα ερωτήματα που είχε θέσει σε σχέση με τη διαδικασία που προηγήθηκε και τη χορήγηση νέας κατά παρέκκλιση άδειας για πρόσθετο συντελεστή δόμησης 10.000 τ.μ. περίπου στην εν λόγω ανάπτυξη, η οποία παραβιάζει τη γενική στρατηγική του τοπικού σχεδίου Λευκωσίας».

Προστίθεται ότι η νέα άδεια εκδόθηκε χωρίς να δοθεί δημόσια η τεκμηρίωση της αναπομπής της αρνητικής αρχικής απόφασης του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων (ΣΥΜΕΠΑ) από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, αναφέρεται ότι «ξενίζει και η αλλαγή στάσης σε θετική, μέλους του ΣΥΜΕΠΑ, χωρίς να φαίνεται να έχει μεσολαβήσει κάτι συγκεκριμένο που να δικαιολογεί τέτοια αλλαγή στάσης».

Παράλληλα γίνεται λόγος στην ανακοίνωση σε «μέτριες και αβάσιμες για την επιστήμη της πολεοδομίας ή την επιστήμη των συγκοινωνιών, εκθέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων».

Παρατίθενται και αποσπάσματα από την επιχειρηματολογία των αρμόδιων αρχών που τοποθετήθηκαν θετικά, όπως η οικονομικά προσιτή παροχή φαγητού και η απαίτηση υλοποίησης ανάπτυξης αναψυχής, όπως Sushi Kiosk, στα όρια του κέντρου της Λευκωσίας.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται επίσης «αντιφατική» η στάση του Τμήματος Δημόσιων Έργων σε σχέση με τα επιβληθέντα για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση αντισταθμιστικά μέτρα. «Ενώ αρχικά το Τμήμα επεσήμανε ότι οι απαιτούμενες αναβαθμίσεις των κυκλοφοριακών κόμβων και δρόμων και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση είχαν τεράστιο κόστος, το τελικά εισηγούμενο αντισταθμιστικό κόστος ήταν πενιχρό» αναφέρεται.

Το ΕΤΕΚ κάνει λόγο για ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας των μελετών που συνοδεύουν παρόμοια αιτήματα, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της επαγγελματικής άποψης σε σχέση με τον επιχειρηματία.

«Η διαδοχική απαξίωση θεμελιωδών πολεοδομικών αρχών» όπως η παροχή παρεκκλίσεων τέτοιου μεγέθους, η περαιτέρω χαλάρωση κριτηρίων για τις αναπτύξεις των γκολφ και η πρόθεση μονιμοποίησης των εξαγγελθέντων το 2013 γενναιόδωρων πολεοδομικών κίνητρων, «δεν θα βοηθήσει με τρόπο ορθολογικό στην επανεκκίνηση της οικονομίας», αλλά θα επιβαρύνει το δομημένο και φυσικό περιβάλλον, θα φορτώσει τις επόμενες γενιές με περιβαλλοντικό, κυκλοφοριακό και οικονομικό κόστος και μακροπρόθεσμα θα ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον.