Ερντογάν-Ακιντζί : Χρονιά λύσης του Κυπριακού το 2015

“Στόχος μας είναι να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ερντογάν ανέφερε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα είναι πάντοτε δίπλα στον Μουσταφά Ακιντζί και την αντιπροσωπεία του και πρόσθεσε ότι “πλέον και η ε/κ πλευρά πρέπει να σταματήσει να δυσκολεύει την κατάσταση και να επιδείξει ειλικρινή προσπάθεια”.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ευχή του είναι το όραμά του να το μοιραστεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος όπως είπε, παρόλο που το 2004 ήταν ο μόνος Ε/κ ηγέτης που είχε πει `ναι` στο δημοψήφισμα, αργότερα άλλαξε τη θέση του. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τ/κ πλευρά θα προσπαθήσει μέσα από διάλογο και συνεργασία με την Τουρκία να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η εκτίμησή του είναι πως θα διανύσουν μεγάλη απόσταση με τον Μουσταφά Ακιντζί για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. “Μαζί και με τις αντιπροσωπείες μας συζητήσαμε τον οδικό μας χάρτη”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συζήτησαν τα βήματα που θα κάνουν μαζί το επόμενο διάστημα και το ρόλο που θα αναλάβουν οι φίλοι τους, όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία στήριξε όλες τις προσεγγίσεις καλών προθέσεων και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να τις στηρίζει. “Σχεδιάζουμε τις επόμενες μέρες όπως γνωρίζετε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις ξανά”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι να υπάρξει λύση το συντομότερο στο πλαίσιο της διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο.

Ωστόσο ανέφερε ότι μόνο με προσπάθειες της τουρκικής πλευράς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση. “Μέχρι σήμερα οι Τ/κ αδελφοί μας έδειξαν κάθε είδους προσπάθεια, επέδειξαν ισχυρή πολιτική βούληση και απέδειξαν καθαρά ότι είναι η πλευρά που θέλει λύση. Πλέον και η ε/κ πλευρά πρέπει να σταματήσει να δυσκολεύει την κατάσταση και πρέπει να επιδείξει ειλικρινή προσπάθεια. Αν αυτό γίνει, εμείς πιστεύουμε ότι το 2015 μπορεί να είναι χρονιά λύσης. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία όπως το 2004”, ανέφερε περαιτέρω.

Ανέφερε ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και το τραπέζι του διαλόγου.

“Η προσπάθεια να υπάρξει αποτέλεσμα μέσω άλλων οδών ασκώντας πιέσεις προς την Τουρκία ή την τ/κ πλευρά, το λέω καθαρά ότι είναι χαμένη προσπάθεια”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

Όπως μέχρι σήμερα στήριξαν ως εγγυήτρια δύναμη την εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης, πρόσθεσε ο Ερντογάν, θα συνεχίσουν να το κάνουν και από δω και μπρος.

“Θα είμαστε πάντοτε δίπλα στον κ. “πρόεδρο” και την αντιπροσωπεία του, η ενότητα είναι η βασική μας δύναμη”, δήλωσε.

Ανέφερε ότι η δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο πλευρών στην Κύπρο αλλά και της ΕΕ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

“Η Ελλάδα πρέπει να συνενώσει τις προσπάθειές της μαζί μας για να ανοίξει ο δρόμος της λύσης. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι συζήτησαν τα βήματα για ενίσχυση περαιτέρω των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Για το σχέδιο μεταφοράς νερού είπε ότι το θέτουν σε εφαρμογή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο ή Αύγουστο. Είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τ/κ και στο θέμα του τουρισμού. Ανέφερε ότι όλες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν όπως έγινε και μέχρι σήμερα μέσω συνεργασίας και αλληλεγγύης. “Να μην έχει κανείς αμφιβολία γι αυτό”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι με το που πάτησαν το πόδι τους στην Άγκυρα και είδαν το στενό ενδιαφέρον και την φιλία που τους επιφύλαξαν τους προκάλεσε συγκίνηση.

“Φτάσαμε σε σημαντικό σημείο για το Κυπριακό. Μας δίνει επιπλέον δύναμη το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στη διεθνή κοινότητα μετά την εκλογή μου”, είπε ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η κατάσταση που έφερε η διεθνής αυτή συγκυρία θα είναι ωφέλιμη μαζί με τις προσπάθειές τους για προώθηση του οράματός τους για λύση.

“Αυτή ωστόσο, όπως είπατε κι εσείς, η προσπάθεια όπως είπατε δεν μπορεί να γίνει μονόπλευρα”, είπε ο κ. Ακιντζί απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

“Η μεγαλύτερη ευχή μου είναι το όραμά μου να το μοιραστεί και ο Αναστασιάδης. Είναι γνωστό ότι το 2004 ήταν ο μόνος που είπε ναι στο δημοψήφισμα. Αλλά δυστυχώς έπειτα που βγήκε το 75% δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτή τη θέση και υπήρξε αλλαγή της θέσης του. Η ευχή μου είναι το όραμα που επέδειξε το 2004 να επανέλθει στην επικαιρότητα και διεξάγοντας μαζί του ένα ωφέλιμο διάλογο να υπάρξει λύση σε αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2008 και πλέον οι Τ/κ να γίνουν μέρος του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε.

Υποστήριξε ότι “από το 1963 η τ/κ κοινότητα έμεινε μακριά, αποκλείστηκε από μια δομή στην οποία η ίδια ήταν συνεταίρος και εκείνη τη συνεταιριστική δομή τη σφετερίστηκε μόνο μια πλευρά της Κύπρου… Αυτή είναι μια αδικία και συνεχίζεται για χρόνια. Ο δρόμος για να εκλείψει αυτή η αδικία είναι να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Εμείς από πλευράς μας θα προσπαθήσουμε μέσα από διάλογο και συνεργασία μαζί σας να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα”, είπε ο κ. Ακιντζί.

“Θα προσπαθήσουμε το 2015 να είναι οπωσδήποτε χρονιά λύσης”, είπε ο Τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι το είπε και κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι θέλουν λύση το συντομότερο και θα προσπαθήσουν για την λύση αλλά ο ίδιος δεν είναι μάγος.

“Είναι δυνατόν να γίνει μόνο αν υπάρξει κοινή αντίληψη για την ανάγκη της λύσης. Εάν μόνο μία από τις δύο πλευρές αντιλαμβάνεται την ανάγκη για λύση και η άλλη πλευρά μείνει μακριά από αυτό, τότε δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Αν κινηθούμε με κοινό όραμα και προοπτική τότε μπορεί να γίνει. Και πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη”, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης..

Ανέφερε ότι θα ωφελήσει όλους, αντί το φυσικό αέριο να είναι αφορμή για διαμάχη μπορεί να μετατραπεί σε συνενωτικό στοιχείο και μπορεί να είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για την οικονομία των Ε/κ. Είπε ότι θα ωφελήσει και την Ελλάδα, την Τουρκία και τις χώρες της περιοχής.

Πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου Ερντογάν και Ακιντζί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Ακιντζί με ειδικές τιμές στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ο Ακιντζί είδε Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου

Το μεσημέρι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε συνάντηση μίας ώρας με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες τους η οποία κράτησε άλλη μισή ώρα.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο Τ/κ ηγέτης στη συνέχεια αναχώρησε για το Μαυσωλείο Ατατούρκ όπου κατέθεσε στεφάνι.

Ο Μουσταφά Ακιντζί παρακάθισε ακολούθως σε γεύμα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε εστιατόριο της Άγκυρας.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ακιντζί έφτασε στην Άγκυρα το πρωί με ειδικό αεροσκάφος και τον υποδέχτηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τον Ακιντζί συνοδεύουν ο νέος Τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ο «υφυπουργός» του «ΥΠΕΞ», Ερχάν Ερτσίν και άλλοι Τ/Κ αρμόδιοι.