Επιστολή Γενικού Εισαγγελέα προς Μ. Ντράγκι – Τι τον διαβεβαιώνει

O Γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης απέστειλε σήμερα (10/6) επιστολή προς τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο του ΔΣ της ΕΚΤ, με την οποία τον ενημερώνει πλήρως σε σχέση με τα μέτρα που έχουν λάβει οι διωκτικές αρχές της Κύπρου για να διαφυλαχθεί το απαραβίαστο των αρχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η επιστολή Κληρίδη κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο Αναστασιάδη και διαβεβαιώνει τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη εμπιστευτικών εγγράφων της ΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι στην επιστολή του προς τον κ. Αναστασιάδη, εξέφραζε φόβους για τυχόν διαρροή εμπιστευτικών ή ακόμη απόρρητων εγγράφων, στο πλαίσιο ερευνών της κυπριακής αστυνομίας.

Στην επιστολή Ντράγκι απάντησε στις 3 Ιουνίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας τη σαφή διάκριση εξουσιών στην Κύπρο και υποδεικνύοντας ότι η νομική υπηρεσία αποτελεί ανεξάρτητο θεσμό και πως η εκτελεστική εξουσία δεν είχε και δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στο όλο θέμα το οποίο χειρίζονται ανακριτές της αστυνομίας και η νομική υπηρεσία του κράτους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, με σημερινές του δηλώσεις διευκρίνισε ότι η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει στην εξέταση του περιεχομένου των δίσκων των ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατασχέθηκαν από την ΚΤ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο λειτουργός ενημέρωσε πως δεν θα παρευρίσκετο τελικά στην εξέταση με αποτέλεσμα ο γενικός εισαγγελέας να καλέσει την αστυνομία να μην προχωρήσει στην εξέταση των δίσκων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ και προσωπικά ο κ. Ντράγκι παρεμβαίνει δυναμικά σε ζητήματα διαμάχης εκτελεστικής εξουσίας και ΚΤ.

Στις 10 Απριλίου 2013 ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αποστείλει αυστηρή επιστολή στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στον πρόεδρο της βουλής Γ. Ομήρου, προειδοποιώντας ότι η όποια διαδικασία παύσης, τότε, του διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη θα κριθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η επιστολή, είχε κοινοποιηθεί και σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυναμική ήταν επίσης η παρέμβαση Ντράγκι και στην πολύ πρόσφατη διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, επικρίνοντας τους χειρισμούς του Μαξίμου κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.