Επιβεβαιώνει πλήρως o Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας το ρεπορτάζ μας

Με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του apokalispi.com για την κακή διαχείριση του ταμείου αμυντικής θωράκισης και ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς. Απαντάει που και πως «φαγώθηκαν» τα χρήματα για την άμυνα της Κύπρου αλλά και ποιες ήταν οι εισηγήσεις της Επιτροπής Άμυνας τα τελευταία χρόνια, για το ταμείο έκτακτης εισφοράς για την αμυντική θωράκιση της χώρας!

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας «από το 1983 όπου θεσπίστηκε η νομοθεσία για την έκτακτη εισφορά ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης, θεωρώ ότι ο νομοθέτης όταν τότε ψήφιζε αυτή την νομοθεσία δημιουργίας αυτού του ειδικού ταμείου είχε κατά νου μόνο ότι αυτά τα χρήματα που εισπράττει το κράτος από τις στερήσεις του κυπριακού λαού θα πηγαίνουν μόνο στον τομέα της ενίσχυσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και όχι αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιούνται για τις τακτικές δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας που είναι τα ενοίκια, οι μισθοδοσίες ή οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες.».

Το ξεχωριστό ταμείο και η κατάργησή του!

Ο κ. Βαρνάβα συνεχίζει εξηγώντας ότι «δυστυχώς όμως μετά την παρέλευση μερικών χρόνων και μετά από γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας διαφάνηκε ότι είναι αντισυνταγματικό να υπάρχει ταμείο ξεχωριστό από το πάγιο ταμείο του κράτους και γι’ αυτό τον λόγο τότε η κυβέρνηση έφερε τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο κατάργησε το ξεχωριστό ταμείο και έτσι όλα τα χρήματα πηγαίνουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Αυτό όμως για εμένα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα χρήματα που δεν είναι ευκαταφρόνητο το ποσό, σύμφωνα και με τα στοιχεία που είχα ενώπιον μου το 2011-13, μιλάμε για ένα ποσό το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 450 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αυτά λοιπόν τα χρήματα θα έπρεπε το κράτος να τα διαθέτει πραγματικά για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του τόπου και κατ’ επέκταση για τους εξοπλισμούς της Ε.Φ. Δυστυχώς  όμως κάποιοι προνόησαν το δικαιολογητικό ότι μέσα σε αυτά τα λεφτά συμπεριλαμβάνονται και οι τακτικές δαπάνες.»

Η πρόταση νόμου στο βωμό της οικονομικής κρίσης!

«Όταν έρχονται ενώπιον της  Επιτροπής Άμυνας  και συζητιέται το συγκεκριμένο θέμα θεωρούν ότι τα χρήματα αυτά διατίθενται και για τον πάγιο προϋπολογισμό του κράτους συν το εξοπλιστικό. Εγώ διαφωνώ και επειδή διαφωνώ προχώρησα προς το τέλος του 2011 και κατέθεσα πρόταση νόμου  ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας όπου αυτή η πρόταση νόμου ξεκαθαρίζει ότι μέσα από το πάγιο ταμείο του κράτους πρέπει να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός λογαριασμός, ένα ξεχωριστό ταμείο, όπου αυτά τα λεφτά να καταλήγουν και να χρησιμοποιούνται μόνο για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης η πρόταση νόμου λέει ότι αν και εφόσον ένα χρόνο όπου θα εισρεύσουν αυτά τα εκατομμύρια σε αυτό το ειδικό ταμείο που θα είναι μέσα στο πάγιο ταμείο του κράτους, δεν ξοδευτούν, τότε υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς και για την επόμενη χρονιά. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε δυο- τρεις φορές ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης η οποία «κτύπησε» και την πατρίδα μας, θεωρήθηκε ορθότερο από την Επιτροπή Άμυνας να παραμείνει ώστε αν και εφόσον ψηφιζόταν να μην στερήσει το δικαίωμα περίπου μισού δις από το ίδιο το κράτος που θα ήταν μια νέα πληγή σε σχέση με την οικονομία του τόπου. Παρόλα αυτά εγώ πάρα πολλές φορές και διαχρονικά προκάλεσα και προκαλώ τους εκάστοτε κυβερνώντες ότι πρέπει αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιούνται μόνο για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τον προϋπολογισμό της αμυντικής θωράκισης. Ένας προϋπολογισμός ο οποίος δυστυχώς χρόνο με τον χρόνο μειώνεται, ξεκινώντας από τα 130 εκατομμύρια, κατεβαίνοντας στα 105 εκατομμύρια, στα 95 εκατομμύρια  και αυτή τη φορά στα 70 εκατομμύρια. Άρα λοιπόν όπως καταλαβαίνετε  αυτά τα χρήματα ενώ ο λαός τα διαθέτει και έχει υπόψιν του ότι αυτά τα λεφτά πηγαίνουν για την αμυντική θωράκιση δυστυχώς χρησιμοποιούνται για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

TEP_9.10.14

«Όλο αυτό είναι πρώτα απ ’όλα μια ληστρική πράξη έναντι του λαού…»

Αρκετά καυστικός εν κατακλείδι ο κ. Βαρνάβα μίλησε για κοροϊδία του λαού και ληστρική πράξη αφού «η δικαιολογία του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών ότι αυτά τα λεφτά διατίθενται και γενικότερα για την λειτουργία του Υπουργείου Άμυνας και της Ε.Φ. καταρρέει από το γεγονός ότι υπήρχε και πριν τη ψήφιση του 1983 η δημιουργία αυτού του ειδικού ταμείου, υπήρχε προϋπολογισμός λειτουργίας του Υπουργείου Άμυνας. Άρα η ανάγκη τότε και ο στόχος και ο σκοπός του νομοθέτη που ψήφιζε δεν ήταν η ενίσχυση εκείνου του προϋπολογισμού. Αφού υπήρχε τακτικός προϋπολογισμός από πλευράς του κράτους  και άρα ήταν για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης. Γι’ αυτό τον λόγο δεν υιοθετώ αυτή την θέση.  Έχω χαρακτηρίσει ότι όλο αυτό είναι πρώτα απ ’όλα μια ληστρική πράξη έναντι του λαού, το να εισπράττεις χρήματα από τις στερήσεις του λαού, λέγοντας του ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τον άλφα σκοπό  ενώ εσύ ως κράτος να τα χρησιμοποιείς για άλλους σκοπούς! Γι’ αυτό τον λόγο εγώ τους είπα  ότι αν θέλουν και πρέπει να προχωρήσουν και να αλλάξουν την ονομασία αυτής της εισφοράς, ας την ονομάσουν όπως διαφορετικά θέλουν, απλά και μόνο για να μην κοροϊδεύουν τον λαό, ότι ο λαός προσφέρει για την αμυντική του θωράκιση. Ας ονομάσουν οποιαδήποτε άλλη φορολογία για να γνωρίζει και ο λαός ότι πράγματι αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τον συγκεκριμένο σκοπό και όχι να τυγχάνει της κοροϊδίας ότι χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του τόπου μας!»