Χάρτης με ναρκοπέδια και ελεύθερη διακίνηση τα πρώτα ΜΟΕ- Επόμενη συνάντηση στις 28 Μαΐου

Καταργούνται από αύριο Σάββατο οι διατυπώσεις κατά τη διακίνηση των Ε/κ από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στην τουρκοκυπριακή πλευρά χάρτη με 28 ναρκοπέδια στην περιοχή του Πενταδαχτύλου.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συναντιούνται δύο φορές το μήνα με την πρώτη τους συνάντηση να έχει οριστεί για την Πέμπτη 28 Μαΐου. Θα υπάρξει επίσης και μια συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ τους, στις 23 Μαΐου.

Οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, θα εργάζονται παράλληλα και η πρώτη τους συνάντηση τοποθετείται για αργότερα σήμερα.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα επεσήμανε το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού και για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, που αντί για δύο ώρες που αναμενόταν διήρκεσε τελικά σχεδόν τέσσερις, αποφασίστηκε και η σύσταση κοινής επιτροπής προώθησης πολιτιστικών θεμάτων.

Προηγούμενη ενημέρωση

Ύστερα από οκτώ μήνες διακοπής επαναρχίζουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

συνομιλίες για το Κυπριακό  //  talks onσυνομιλίες για το Κυπριακό  //  talks on

13:00 – Σύμφωνα με πληροφορίες  σε “μία κίνηση ματ” ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε άρση όλων των διατυπώσεων στην διακίνηση των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα από σήμερα τα μεσάνυχτα, όπου δεν θα απαιτούνται έλεγχοι και έκδοση της λεγόμενης “βίζας”, δηλαδή το λευκό χαρτάκι που όφειλαν οι Ε/κ να συμπληρώνουν.

 

10:05 Ο Πρόεδρος έφτασε στον χώρο του αεροδρομίου και τον υποδέχτηκε ο κ. Άιντε

συνομιλίες για το Κυπριακό // talks onsinomilies 4

 

10:03 το twitter ο πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε:

tweet sinomilies

10:02 – Άφιξη Μουσταφά Ακιντζί και του διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί και υποδοχή τους από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντα και από την Λίζα Μπάτενχαϊμ.

sinomilies 5

9:56 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο με κατεύθυνση την προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Ο Πρόεδρος σε ερώτηση ποιες είναι οι σκέψεις του δήλωσε “Ελπίδες για μια καλύτερη προοπτική στον διάλογο εν σχέση με προηγούμενες προσπάθειες.”