Εξηγήσεις δίνει η Λαγκάρντ – Γιατί δημοσιοποιήθηκε η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Τους λόγους που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κληθείσα να σχολιάσει κριτική που ακούστηκε σε βάρος του ΔΝΤ, ότι η έκθεσή του χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να κερδίσει το δημοψήφισμα, η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως έγινε για λόγους διαφάνειας. Η κ. Λαγκάρντ μιλούσε σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη.

“Ο λόγος που δημοσιεύσαμε τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους ήταν διότι μία ανάλυση δύο σελίδων αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα την οποία οι Ελληνες πολίτες συμβουλεύονταν για να καθορίσουν τη στάση τους στο δημοψήφισμα. Aυτή (η ανάλυση) είχε παραχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και για όσους γνωρίζετε το ΔΝΤ, δεν είναι αυτός ο τυπικός τρόπος με τον οποίο εμείς ετοιμάζουμε μία ανάλυση βιωσιμότητας. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι θα ήταν ειλικρινές και διαφανές να δημοσιοποιήσουμε επίσης τη δική μας ανάλυση, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή”.

Οσο για τον ρόλο της, συνέχισε, “μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χρησιμοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές με το ίδιο ταλέντο και επιτυχία και είμαστε περήφανοι που βλέπουμε μία μελέτη βιωσιμότητας του χρέους να μπορεί να γίνει το πιο περίεργο έγγραφο προπαγάνδας στο κόσμο και να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης και από τις δύο πλευρές”.

Πηγή:ΚΥΠΕ