Εξασφάλιση της ασφάλειας

Oι συνθήκες σημαντικές. Το περιβάλλον καθοριστικό. Ο διάλογος μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς επαναρχίζει.

Η αποφασιστικότητα των Αναστασιάδη – Ακκιντζί να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις, που θα είναι προσανατολισμένες στο να φέρουν αποτελέσματα, παρουσιάζονται με άκρως θετικό τρόπο.

Οι δύο πλευρές δεν πρέπει να απορρίπτουν τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ, ωστόσο, αυτό που πρέπει να επιδιώξουν είναι την επικέντρωση τους στην ουσία κατά τις διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να αναλώσουν ενέργεια σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει οπωσδήποτε αυτή τη φορά να επικεντρωθούν στα δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα, τα οποία οι διαπραγματευτές δεν άγγιξαν ποτέ μέχρι σήμερα. Τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Το θέμα της ασφάλειας, που απασχολεί περισσότερο τους πολίτες, πρέπει να αποτελέσει αυτή τη φορά το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων.

Αν θ’ ανοίξουν νέα οδοφράγματα, αν θα συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι στο πρωτάθλημα και άλλα τέτοια μέτρα, ακόμα και μονομερώς, δεν έχουν καμία σημασία ούτε ενδιαφέρουν τους πολίτες.

Αυτό που ανησυχεί, όποια και αν είναι η λύση, όποτε και αν έρθει, είναι η ασφάλεια και μέχρι σήμερα ουδείς έχει αγγίξει αυτό το θέμα.

Τυχαίο; Γνωρίζουν μήπως ότι η ασφάλεια δεν πρόκειται να υπάρχει όσο θα υπάρχουν δυνάμεις κατοχής;

Κάποτε, ο Γλαύκος Κληρίδης είχε κάνει λόγο για αποστρατικοποίηση. Ακούει κανείς;

Μη διαπραγματεύεστε απλώς για να διαπραγματεύεστε…

Εξασφαλίστε τουλάχιστον την ασφάλεια.

Φήμη