Ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής η διάνοιξη δρόμου μέσω του τουρκικού θύλακα των Κοκκίνων

Ο Επικεφαλής της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή, Σώτος Ζακχαίος, υποσχέθηκε όπως στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου, μεταφέρει τα αισθήματα απόγνωσης των κατοίκων του Κάτω Πύργου για διάνοιξη του δρόμου που διέρχεται μέσω του τουρκικού θύλακα των Κοκκίνων.

Ο κ. Ζακχαίος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είχε συνάντηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου στα γραφεία του Συμβουλίου για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Ανακοίνωση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, Κώστα Μιχαηλίδη, αναφέρει ότι έγινε μια χρήσιμη συνομιλία μαζί του, όσον αφορά το χρονίζον πρόβλημα διάνοιξης του δρόμου που διέρχεται μέσω του τουρκικού θύλακα των Κοκκίνων. Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου ενημέρωσε τον κ. Ζακχαίο τόσο για τις επαφές που είχε μέχρι σήμερα με διάφορους φορείς όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σήμερα.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι ο δρόμος διέρχεται πλησίον των τουρκικών φυλακίων, και γι’ αυτό δεν ανοίγει δεν ευσταθεί. Με βάση την τουρκοκυπριακή λογική, είπε, επιβάλλεται να απαγορευτεί και η διέλευση προς τα Κόκκινα. Οι Ελληνοκύπριοι όμως, τόνισε, ο Κοινοτάρχης δεν το θέλουν γιατί επιθυμούν την ελεύθερη διακίνηση όλων των πολιτών.

Ενημέρωσε επίσης τον κ. Ζακχαίο ότι η αρχική συμφωνία, που έγινε το 2010, προνοούσε, να περνά ένα λεωφορείο με Τουρκοκυπρίους την εβδομάδα, προς τα Κόκκινα για σκοπούς επισκέψεως των γονέων των στρατιωτών και μεταφορά των τροφίμων. Σήμερα μεταβαίνουν δύο λεωφορεία και ένα μεγάλο αυτοκίνητο βαν, αγνώστου περιεχομένου, και τα λεωφορεία περνούν και με τους στρατιώτες. Η συμφωνία δεν περιλάμβανε παραχώρηση ηλεκτρισμού αλλά αυτό γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Επιβάλλεται, είπε ο κ. Μιχαηλίδης όπως ανοίξει ο δρόμος και όχι οδόφραγμα, για να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τον Πύργο, που έκλεισε πριν πενήντα χρόνια. Πρόσθεσε ότι η τουρκική απαγόρευση επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα 50.000 κατοίκων της περιοχής, οδηγώντας στην απομόνωση τους. Η κοινότητα, πρόσθεσε, και τα άλλα επηρεαζόμενα χωριά είναι αποφασισμένα να λάβουν τα δικά τους μέτρα εάν αυτήν τη φορά δεν συγκατατεθούν οι Τούρκοι στη διάνοιξη του δρόμου.

Ο κ. Ζακχαίος ενημέρωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο λεπτομερώς για το πού βρίσκεται το πιο πάνω θέμα.

Ανέφερε ότι το έχει ήδη εγείρει στην Τεχνική Επιτροπή, αναφέροντας ότι, με βάση τους όρους εντολής της Επιτροπής, θα συνεχίσει να θέτει επιτακτικά το ζήτημα. Υποσχέθηκε, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ότι θα μεταφέρει έντονα στην επόμενη συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου, 2016, τα αισθήματα απόγνωσης όλων των κατοίκων της περιοχής, ζητώντας επιτακτικά την επιτάχυνση στη λήψη της αναγκαίας πολιτικής απόφασης από πλευράς της τουρκικής πλευράς , ώστε να αρχίσει η τεχνική προεργασία που θα επιτρέψει το άνοιγμα της διόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Ζακχαίος περιόδευσε τα σημεία διέλευσης από και προς τα Κόκκινα, από Μανσούρα μέχρι Παχύαμμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “διαπίστωσε πόσο εύκολο είναι να ανοίξει ο δρόμος για να σταματήσει η ταλαιπωρία, ο αποκλεισμός και η παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής”.

Ο κ. Ζακχαίος είχε επίσης επαφές για το ίδιο θέμα και με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πωμού και τον Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς.