Εντός της ημέρας αποστέλλεται η ελληνική πρόταση – Στους πολικούς αρχηγούς το κείμενο

Αργά το απόγευμα σήμερα, πιο πριν δηλαδή από την διορία της Παρασκευής που έδωσαν οι εταίροι, αναμένεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση την ολοκληρωμένη πρότασή της με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν το ελληνικό αίτημα προς τον ESM για τριετή παράταση.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία. Στελέχη της επισημαίνουν ότι η επίσπευση της συνεδρίασης αύριο του προγραμματισμένου αρχικά για το Σάββατο Eurogroup, δίνει «ακόμα ένα μικρό χρονικό παράθυρο για τυχόν διορθώσεις και αλλαγές που μπορεί να απαιτηθούν».

Και ανοικτά πλέον ομιλούν, όπως σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ακόμα και για το ενδεχόμενο, εφόσον εγκριθούν οι προτάσεις από το Eurogroup, να μην χρειαστεί να γίνει η Σύνοδος Κορυφής των «28» της ΕΕ την Κυριακή.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του ελληνικού πακέτου μέτρων, πληροφορίες αναφέρουν ότι εμπεριέχονται σε αυτό «ουσιαστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Το ασφαλιστικό ήταν από τα λεγόμενα «ακανθώδη θέματα» στην προηγούμενη διαπραγμάτευση η οποία διεκόπη λίγο πριν από την εκπνοή της 4μνηνης παράτασης του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας, και την προκήρυξη δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Επίσης, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην ελληνική πρόταση συμπεριλαμβάνονται «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις», που όμως δεν έχουν γίνει γνωστές πέραν του στενού κύκλου της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Υπάρχει, λέγεται, στην πρόταση της Αθήνας η δέσμευση ότι θα προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και σε τομείς, όπως σε αυτόν της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, που μέχρι τώρα ήταν στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, και οπωσδήποτε, όπως δήλωσε και χθες ο Πρωθυπουργός, ζητείται να αρχίσει η διαδικασία για την απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύνταξη των κειμένων την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα βοηθούν τεχνοκράτες του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις των θεσμών, όχι τόσο στα επί μέρους προτεινόμενα μέτρα, όσο στον τρόπο της διατύπωσης, «όπου το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες».

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, που χειρίζονται την σύσταση των ελληνικών προτάσεων, ενημερώνουν τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου. Στην «κλειστή» σύσκεψη μετέχουν και οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Δραγασάκης, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσουν αργότερα, παρόντος του κ. Τσίπρα, το κυβερνητικό συμβούλιο και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:ΚΥΠΕ