Ελληνικό “Φιλότιμο”: Ενα Video που Πρέπει Όλοι να Παρακολουθήσουν

Ένα πραγματικά υπέροχο και συνάμα συγκλονιστικό βίντεο το οποίο πραγματεύεται με την έννοια της λέξης «φιλότιμο» και την ιδιαιτερότητα της λέξης. Μιας έννοιας της οποίας μετάφραση δεν υπάρχει ενώ παράλληλα χρειάζονται ολόκληρες προτάσεις και εξηγήσεις για να αντιληφθείς το πραγματικό της νόημα σε μια ξένη γλώσσα.

Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε από το ίδρυμα του ΟΧΙ της Αμερικής, αφιερωμένο στην επέτειο του ΟΧΙ του Μεταξά, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες προσωπικότητες των ΗΠΑ με Ελληνική καταγωγή, μεταφέροντας μεταξύ άλλων και μια πραγματικά συγκλονιστική ιστορία από τη Ζάκυνθο, που προκαλούν δάκρυα στα μάτια.

Το τι ήταν ο Μεταξάς, τους πραγματικούς λόγους για το ΟΧΙ ή και την πολιτική του, δεν είναι του παρόντος να την αναπτύξουμε. Ούτε το τι ήσαν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί τότε και το τι είναι σήμερα. Η ουσία του βίντεο είναι άλλη.

Ελπίζω αυτή η υπέροχη λέξη και έννοια φιλότιμο να μην χαθεί από τις ψυχές ιδιαίτερα εμάς των Κυπρίων… γιατί δυστυχώς σημάδια απώλειας αυτής της λέξης από τις ψυχές των ανθρώπων, γίνονται μέρα με τη μέρα πιο εμφανή.

Σημείωση: Μόλις ξεκινήσει το βίντεο, πάνω στο περίγραμμα κάτω δεξιά υπάρχει μια ένδειξη ©©. Πατώντας την εμφανίζονται ελληνικοί υπότιτλοι.