Ελλάδα όπως… «Game of Thrones» – Αφιέρωμα με μηνύματα Γερμανικής εφημερίδας

Μία επική διάσταση με… πολεμιστές και δράκους προσπαθεί να δώσει στην ελληνική κρίση η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία παραλληλίζει τη 15ετή πορεία της χώρας μας προς την κρίση ως κύκλους της τηλεοπτικής σειράς που έχει σπάσει τα κοντέρ και που δεν είναι άλλη από το «Game of Thrones».

Τα σκίτσα φέρουν την υπογραφή των Miriam Migliazzi και Mart Klein και εξιστορούν την πορεία της Ελλάδας από την ένταξή της στο ευρώ μέχρι σήμερα και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Σημίτη, Παπανδρέου, Μέρκελ, Σόιμπλε, Σαμαρά, Τσίπρα, Βαρουφάκη και άλλους.

Στο τέλος όμως ο θρόνος παραμένει κενός, καθώς όπως επισημαίνουν οι αρθρογράφοι μετά την ελληνική κρίση και τα προβλήματα που δημιούργησε, ουδείς έχει την επιθυμία να αναλάβει τις ευθύνες και να καθίσει στον θρόνο της Γηραιάς Ηπείρου.

Ιδού λοιπόν οι… κύκλοι του ελληνικού «Game of Thrones»…

1. Μία ύπουλη συμφωνία

Είναι εντός. Τον Ιούνιο του 2000 οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν το πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Ο (τότε) Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ συγχαίρει τον (τότε) πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη και η πορεία προς την καταστροφή ξεκινά.

2
Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι τα οικονομικά μεγέθη του κράτους δεν είναι σωστά. Όμως, κανείς δεν τους ακούει…

2. Η ελληνική ελαφρότητα
Η χώρα γιορτάζει. Με την είσοδο στο ευρώ, τα επιτόκια πέφτουν δραματικά. Το φθηνό χρήμα επιτρέπει στην οικονομία να ανθίσει. Η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται. Το 2004 η χώρα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα γίνεται ξαφνικά μία χώρα – πρότυπο.

3. Η μεγάλη αποκάλυψη

3
Δράμα στην Αθήνα, τα χρήματα χάνονται. Η διαφθορά και η κακοδιαχείρηση κυριαρχούν στη χώρα. Το 2009 ο νέος πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται στις Βρυξέλλες και στις διεθνείς αγορές ότι το δημοσιονομικό κενό είναι διπλάσιο, από ό,τι είχε αρχικά ισχυριστεί η Ελλάδα.

4. Τα χρήματα των ξένων
Η εμπιστοσύνη και η καλή φήμη της Ελλάδα είχε χαθεί. Οι επενδυτές απέσυραν τα χρήματά τους και η σκιά της χρεοκοπίας αρχίζει να πλανάται. Αλλά η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα. Τον Μάιο του 2010 οι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων οι Φόλκερ Κάουντερ, Γκίντο Βεστερβέλε και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης.

4
5. Η κοινωνική αναταραχή
Η χώρα παραλύει από τις ταραχές. Χιλιάδες Έλληνες είναι σε απόγνωσοι. Χάνουν τις δουλειές τους, οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώνονονται: Μέσω του πακέτου λιτότητας η οικονομία πλήττεται μαζικά και το 2011 η χώρα χρειάζεται κι άλλα χρήματα. Ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης με νέους όρους αποτελεί γεγονός.

6. Ένα εγωιστικό δώρο
Το χρέος είναι πολύ υψηλό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντέξει. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται επί μήνες με τον τραπεζίτη Γιόζεφ Άκερμαν και εκπροσώπους των διεθνών πιστωτών. Τον Μάρτιο του 2012 επιτυγχάνεται μία γενναία ελάφρυνση χρέους, με την ελπίδα ότι το υπόλοιπο θα συνεχίσει να καταβάλλεται.

5
7. Η επίσκεψη της Καγκελαρίου
Είναι η βασίλισσα της Ευρώπης; Η Άνγκελα Μέρκελ στις αρχές του 2014 ταξιδεύει στην Αθήνα, οπότε και πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαρας. Επιθυμία της είναι να αποκτήσει μία εικόνα της κατάστασης: η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, αλλά αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από το λαό. Η ανεργία αγγίζει το 25% και οι απογοητευμένοι Έλληνες συνεχώς αυξάνονται.

8. Ο Αριστερός λαϊκός ήρωας
Επανάσταση στην κάλπη: Τον Ιανουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρωθυπουργός. Έχει υποσχεθεί να τελειώσει την πολιτική λιτότητας και να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Η ευφορία στη χώρα είναι είναι μεγάλη, τουλάχιστον στην αρχή, έπειτα από πολλά χρόνια που ο λαός ζούσε με την ελπίδα μίας νέας αρχής χωρίς την παλιά ελίτ που κατέστρεψε τη χώρα.

6
9. Ο πόλεμος με την Τρόικα
Αντί ομως να «πολεμήσει» τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή, ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, αρχίζουν έναν αγώνα ενάντια στους δανειστές με στόχο τη διαγραφή χρέους. Η προσπάθεια αποτυγχάνει και στο τέλος καμία χώρα δεν βγαίνει αλώβητη. Ένα Grexit βρίσκεται προ των πυλών και οι τράπεζες κλείνουν.

10. Ο ευρωπαϊκός θρόνος
Οι Ευρωπαίοι περνούν δραματικές εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους και οι Έλληνες πηγαίνουν σε δημοψήφισμα ενάντια στους όρους των δανειστών. Θεωρούν την Άνγκελα ως την σκληρόκαρδη ηγέτιδα της Ευρώπης.

7
Έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση έρχεται σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Αρχίζουν οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ αποφεύγεται μία ακόμα εθνική χρεοκοπία, προς το παρόν τουλάχιστον.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την Ευρώπη; Ουδείς θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τα πάντα, και ουδείς ανεβαίνει στο θρόνο. Ούτε καν η γερμανίδ καγκελάριος. Κανένας πολιτικός δεν είναι σε θέση να πει τι ήταν η Ευρώπη, τι είναι, και τι πρόκειται να γίνει…

 Πηγή: Die Zeit