Ελβετία: 100.000 φράγκα για αποκατάσταση κυπριακών θησαυρών

Με το ποσό των 100.000 ελβετικών φράγκων (€91.000) η ελβετική κυβέρνηση στηρίζει την αποκατάσταση των κυπριακών πολιτιστικών θησαυρών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας της Ελβετίας στην Κύπρο, αυτό το χρηματικό ποσό θα επιτρέψει στο Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ‘ στη Λευκωσία, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, να αποκαταστήσει πολύτιμες εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, που έχουν επαναπατρισθεί από το εξωτερικό αφού είχαν κλαπεί από εκκλησίες στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη συντήρηση τους μέχρι να καταστεί εφικτή η ασφαλής προβολή τους στον χώρο προέλευσης τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η στήριξη αυτή αποτελεί μέρος της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελβετίας και Κύπρου στον τομέα του πολιτισμού.

Άλλα σημαντικά στοιχεία είναι μια Συμφωνία για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως το 1500 μ.Χ. η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου 2014, καθώς και ένα πρόγραμμα για ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση κινητών πολιτιστικών αγαθών που προέρχονται από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Για αυτό το πρόγραμμα, η Ελβετία ήδη στήριξε το Τμήμα Αρχαιοτήτων με ποσόν 100.000 ελβετικών φράγκων (€ 91.000) το 2013.