Ελέγχουν τον… αέρα – Ερευνητική πτήση 100.000 χλμ από την Κύπρο για έλεγχο της ποιότητας του

Συνολικά 100.000 χιλιόμετρα προγραμματίζεται να διανύσει το ειδικό ερευνητικό αεροπλάνο HALO σε μια συνεργασία του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ – Πλανκ και του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής για την ποιότητα του αέρα σε σχέση με την μελλοντική κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία η αποστολή του ερευνητικού αεροσκάφους θα αρχίσει την πτήση της, την Τετάρτη, στις 22 Ιουλίου, από την Πάφο.

Με στόχο να έχει καλύτερες προβλέψεις για την ποιότητα του αέρα και την κλιματική αλλαγή στο μέλλον, η ερευνητική αποστολή προτίθεται να αναλύσει τις αλλαγές στον αυτο-καθαρισμό της ατμόσφαιρας σε σχέση με την επίδραση των ασιατικών μουσώνων.

Της ερευνητικής αποστολής ηγείται ο καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου Τζος Λέλιεβελντ μαζί με την ομάδα του που αποτελείται από 65 ερευνητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προγραμματίζουν να καλύψουν 100.000 χιλιόμετρα σε 120 ωρών πτήσης.

Το ειδικό ερευνητικό αεροπλάνο HALO θα αρχίσει από την Κύπρο και θα προβεί σε ανάλυση στοιχείων πάνω από την αραβική χερσόνησο και την αραβική θάλασσα. Οι μετρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν στην τροπόσφαιρα και την κατώτερη στρατόσφαιρα θα επιτρέψουν στην ομάδα να αναλύσει την χημεία του όζοντος και την ανταλλαγή ατμοσφαιρικών ρύπων.

Έπειτα, προστίθεται, το αεροπλάνο και η ομάδα που θα επιβαίνει σ` αυτό θα κατευθυνθεί στο Μαλέ των Μαλδίβων για να αναλύσει την ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο της Βεγγάλης.

Προτού επιστρέψει στη Γερμανία η αποστολή θα σταματήσει τον Αύγουστο για λίγες μέρες στην Κύπρο.