Εκτός νοσοκομείου η γυναικολόγος εν αναμονή της έρευνας – αύριο η νεκροτομή στο νεογνό

Φως στην υπόθεση που συντάραξε το παγκύπριο και αφορά την καταγγελία νεαρής μητέρας από την Πάφο, ότι γυναικολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου που την παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της δεν την είχε ενημερώσει ότι κυοφορούσε δίδυμα, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός εκ των δύο νεογνών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κατά τον τοκετό αναμένεται να ρίξει η νεκροτομή στο βρέφος που θα διενεργηθεί αύριο το πρωί από τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους.

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία συνεχίζει εντατικά τις έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και που και κατά πόσο προκύπτει ιατρική αμέλεια ή όχι, το πόρισμα της νεκροτομής θα καταδείξει κατά πόσον το νεογνό ήταν υγείες  ή όχι και ποια τα ακριβή αίτια θανάτου του.

Τα μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου συνεχίζουν τη λήψη καταθέσεων από το οικογενειακό περιβάλλον της μητέρας και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, που ήταν παρών στο μαιευτήριο κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά και όσων παρακολουθούσαν την νεαρή είκοσι-δύο χρόνων, κατά την κύηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα της νεαρής ανέφερε στους ανακριτές της υπόθεσης ότι την είχαν υποβάλει τουλάχιστον έξι φορές σε εξετάσεις, με τη χρήση και υπερηχογράφου που χρησιμοποιείται σε κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Πάντως ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης έδωσε οδηγίες για τερματισμό της 15νθήμερης σύμβασης εργασίας, της γυναικολόγου που παρακολουθούσε την 22χρονη στη διάρκεια της κύησης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, μέχρι την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε  αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος.

Η γυναικολόγος πήγε στο Υπουργείο Υγείας, αφού με την παύση της ο Υπουργός Υγείας την κάλεσε, αν ήθελε να εκθέσει τις απόψεις της, να μεταβεί στο Υπουργείο και να απαντήσει στους λόγους της παύσης της.

Με το πόρισμα διατάχθηκε διοικητική έρευνα, η οποία αφορά τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όσο και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στο οποίο παραπέμφθηκε για εξειδικευμένη εξέταση με συγκεκριμένο μηχάνημα η νεαρή μητέρα, στην οποία όμως δεν υποβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας.

Εάν η διοικητική έρευνα αθωώσει τη συγκεκριμένη γυναικολόγο, τότε θα γίνει νέο συμβόλαιο, προς το παρόν όμως η παρούσα σύμβαση τερματίστηκε.

«Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι υπάρχει ζήτημα για περαιτέρω ενδελεχή έρευνα και εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα και προκύψουν ευθύνες, θα αποδοθούν όπου και εάν βρίσκονται. Χρειάζεται επίσης επανεξέταση των πρωτοκόλλων και των διαδικασιών, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται, διασφαλίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν παρόμοια συμβάντα», ανέφερε χθες, ο Υπουργός Υγείας.