Εκπρόσωπος Τύπου Ρωσικού ΥΠΕΞ: «Εμπόδιο για τη λύση του κυπριακού είναι ο Ερτογάν»

Εμπόδιο για τη λύση του κυπριακού είναι ο Ερτογάν. Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε τις κατάφορες όπως τις χαρακτήρισε παρεμβάσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν η Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου με αφορμή τις τουρκικές επεμβάσεις στη Συρία.

Αρχικά η Μαρία Ζαχάροβα επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτες τις δηλώσεις του με τις οποίες ανέφερε ότι η Ρωσία υποστηρίζει κρυφά το Daesh. Είναι σοβαροί αναρωτήθηκε. Εάν αυτό είναι αστείο πρόσθεσε η κα Ζαχάροβα τότε ο καθένας και ειδικά οι αξιωματούχοι της Τουρκίας να σοβαρευτούν, να αφήσουν την ειρωνεία και να ασχοληθούν σοβαρά και με συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία συνέχισε επιδιώκει τα δικά της συμφέροντα στην Συρία και αυτά απέχουν πολύ από την επίλυση της κρίσης.

Με τον παρόμοιο τρόπο τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα η Άγκυρα παρεμβαίνει με κατάφωρο τρόπο στα εσωτερικά της Κύπρου και στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και επιμένει στα δικά της συμφέροντα.

«Έχουμε ενημερωθεί από δημοσιεύματα σε Τουρκοκυπριακές εφημερίδες και άλλες πηγές των Τ/Κ ότι σε επαφές με τους Τ/Κ αντιπροσώπους η τουρκική ηγεσία και ο Ερτογάν συγκεκριμένα υποκίνησε ανοιχτά τους Τ/Κ σε σκληρή και χωρίς συμβιβασμούς γραμμή κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του ευαίσθητου κεφαλαίου για εδαφικές διαφοροποιήσεις.» Η Τουρκική ηγεσία τόνισε υποστηρίζει την μία πλευρά στις συνομιλίες και αυτό αποτελεί κατάφορη επέμβαση στις διαπραγματεύσεις.