Εγώ σου μιλώ και συ στο… τάμπλετ και το κινητό

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Τα παιδιά μας χάνονται και μαζί τους χανόμαστε και μεις που δεν μπορέσαμε να τους δώσουμε αυτό που πρέπει και όχι αυτό που απαιτεί η αγορά.

Τα ηλεκτρονικά, μόνιμα «αξεσουάρ» όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και πολλών παιδιών έχουν αλλάξει στην κυριολεξία τη ζωή αλλά και τη συμπεριφορά τους.

Δεν ακούν τους γονείς, δεν συμπεριφέρονται όπως πρέπει, ειδικά την ώρα που παίζουν παιχνίδια μπορεί ν’ αντιδράσουν και επιθετικά αν τους διακόψεις.

Σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια μετά από παρακολούθηση 2.048 μαθητών ηλικίας 10-13 ετών από σχολεία της Μασαχουσέτης, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών στερούνταν ακόμα και τον ύπνο κατά δύο με τρεις ώρες τουλάχιστον κάθε βράδυ.

Τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν και προειδοποίηση για τους γονείς, κατά της ανεξέλεγκτης πρόσβασης των μικρών παιδιών σε οθόνες στο υπνοδωμάτιό τους.

Επίσης το 70% των ερευνών παγκοσμίως ενοχοποιούν τη χρήση κινητού τηλεφώνου, tablets, wifi και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών για την πρόσκληση διαφόρων ασθενών στα παιδιά.

Σχετικά στοιχεία κατατέθηκαν πρόσφατα στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κατέδειξε ότι η χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συσκευών, προκαλούν αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Όπως καταδεικνύει η μελέτη το 78% του ελεύθερου χρόνου των παιδιών στην Κύπρο, αναλώνεται μπροστά στους υπολογιστές ή κάνοντας χρήση smartphone και tablet.

Το 33% των εφήβων χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα.
Τα Σαββατοκύριακα 58% των εφήβων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως.

Οι έφηβοι παρακολουθούν καθημερινώς δύο ώρες τηλεόραση και τρείς ώρες τα Σαββατοκύριακα.

Δεν πρέπει να διερωτόμαστε λοιπόν, γιατί όταν μιλάμε στα παιδιά μας μπορεί να μας κοιτούν αλλά δεν ακούν.

Δεν πρέπει να διερωτόμαστε λοιπόν ποιος κάνει το λάθος.

Ούτε βεβαίως να λέμε στα παιδιά μας ”εγώ σου μιλώ και συ στο τάμπλετ και το κινητό”

Φήμη