Εγκρίθηκε από τον ESM το δάνειο της Ελλάδας

Εγκρίθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη του ESM το νέο δάνειο για την Ελλάδα.

Με ένα tweet ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι έπεσαν οι υπογραφές για το δάνει από τον ESM. Τόνισε ότι ο ίδιος υπέγραψε για λογαριασμό της Κομισιόν και έστειλε και ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Οι ελληνικές αρχές έχουν ευκαιρία να αποκαταστήσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα»

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις ψηφοφορίες που έγιναν σε Γερμανία και Ολλανδία. Η Ελλάδα τώρα περιμένει να εισπράξει αύριο την πρώτη δόση η οποία φτάνει συνολικά τα 26 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10 δισ. ευρώ θα «παρκαριστούν» σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ποσό 13 δισ. ευρώ θα διατεθεί αύριο και εκτός από 300 εκατ. ευρώ θα πάει για την εξόφληση των ομολόγων της ΕΚΤ, του δανείου γέφυρα και των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ.

Επιπλέον 3 δισ. ευρώ δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα. Θα δοθούν το επόμενο δίμηνο σε δόσεις και αφού προηγουμένως η Αθήνα υλοποιήσει προαπαιτούμενα.

 

Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα δίνεται με αυστηρούς όρους

Σήμερα οι χώρες της Ευρωζώνης εξουσιοδοτήσαμε τον ESM να διαθέσει τα πρώτα 26 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που προηγήθηκε.

Αυτό το πρόγραμμα των επόμενων τριών χρόνων έρχεται με αυστηρούς όρους. Οροι που στοχεύουν να δημιουργήσουν σωστά οικονομικά δεδομένα και διοίκηση και να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Είμαι ευχαριστημένος που μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έκανε τα πρώτα αξιόπιστα βήματα. Πολλά πρέπει να γίνουν για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Εχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε τα επόμενα χρόνια αλλά οι αποφάσεις που πήραμε τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά σήμερα είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.