Εγκαίνια νέας διώρυγας Σουέζ: Τιμητική διέλευση και από την φρεγάτα «Σπέτσαι»

Εντυπωσιακές εικόνες φτάνουν από τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ που πραγματοποιούνται σήμερα από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο.

10

Η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ που ολοκληρώθηκε σε πανηγυρικό κλίμα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια και ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι έχει δώσει την επισημότητα που ταιριάζει σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός.

Το «παρών» δίνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ εντυπωσιακή ήταν η διέλευση και της ελληνικής φρεγάτας «Σπέτσαι».

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια ναυσιπλοΐα αλλάζει με την αμφίδρομη κυκλοφορία πλοίων σε ταχύτερους χρόνους, από 18 σε 11 ώρες. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να διπλασιαστεί η ημερήσια δυνατότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μαζί με ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν για πρώτη φορά την ταυτόχρονη ροή που υπάρχει προς βορρά και νότο.

«Σήμερα η Αίγυπτος σας παρουσιάζει ένα δώρο, ίσως όχι τόσο σπουδαίο όσο εκείνο των παλαιότερων ηγετών της Αιγύπτου», δήλωσε ο αλ-Σίσι στην έναρξη της ομιλίας του, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διαβάσει κάποια προετοιμασμένη ομιλία, αλλά θα «απευθυνθώ σε εσάς σαν απλούς πολίτες».

9

Όπως είπε, λοιπόν, η ιστορία «θα θυμάται ότι οι Αιγύπτιοι στάθηκαν όρθιοι απέναντι στις πιο ακραίες ιδεολογίες» και επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα παρά «τον αγώνα στο ακραίο κύμα τρομοκρατίας, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι την νίκη».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η νέα διώρυγα του Σουέζ αποτελεί ένα μόνο βήμα από τα «χιλιάδες που θα ακολουθήσουν».

11

Το κατασκευαστικό έργο ξεκίνησε με μια μεγάλη εθνική συνδρομή σε μια προσπάθεια να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια από τους ίδιους τους Αιγύπτιους. Μέσα σε μόλις έξι ημέρες συγκεντρώθηκαν 8,5 δισ. δολάρια και οι εργασίες άρχισαν στις 6 Αυγούστου 2014. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που προέβλεπαν ότι το έργο θα διαρκούσε τρία χρόνια, σήμερα, μετά από ακριβώς 12 μήνες, έχει ολοκληρωθεί.

8

Η νέα τεχνητή υδάτινη οδός αρχικά είχε σχεδιαστεί να έχει 72 χλμ. μήκος, με κόστος 4 δισ. δολάρια, όπως είπε ο επικεφαλής της Διώρυγας του Σουέζ, Μοχάμπ Μέμις, αλλά ο πρόεδρος Αλ Σίσι ζήτησε τη μείωση του μήκους, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Κατά τα λεγόμενα του Μέμις, το έργο θα περιλαμβάνει 35 χιλιόμετρα «ξηρό σκάψιμο» και 37 χιλιόμετρα πιθανής «επέκτασης και εμβάθυνσης», που θα μπορούσαν να διευρύνουν την υπάρχουσα Διώρυγα του Σουέζ.

Στο έργο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη επιπλέον λιμένων στις τρεις επαρχίες της περιοχής, Σουέζ, Ισμαηλία και Πορτ Σάιντ, παράλληλα με την ανάπτυξη λιμένα στην πόλη Νουβέιμπα του νότιου Σινά και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου στο Σαρμ αλ Σέιχ.

Επίσης σχεδιάζεται στην Ισμαηλία η κατασκευή της Τεχνολογικής Κοιλάδας (τύπου Σίλικον Βάλεϊ), όπως αναφέρει το insideoutborders, όπου θα αναπτυχθούν διάφορα προγράμματα υψηλής τεχνολογίας, μαζί με μια νέα βιομηχανική ζώνη.

Δεκαεπτά ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί για να ολοκληρώσουν το έργο σε συνεργασία με τις στρατιωτικές εταιρίες, πάντα υπό την επίβλεψη των ενόπλων δυνάμεων.

7

6

4

1

0