Δραματικές εξελίξεις – Τσίπρας: Την άλλη Κυριακή δημοψήφισμα με ερώτημα ναι ή όχι στη συμφωνία

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποφάσισε ο Ελληνας πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι απάντηση στο τελεσίγραφο των δανειστών με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των Θεσμών. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Ανγκ. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ και τον Μ. Ντράγκι.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο Μαξίμου. Εκεί μετά τις 12 το βράδυ τα σενάρια ήταν πολλά καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι όλα έπεσαν στο τραπέζι. Οπως ειπώθηκε ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφασή του και το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει άμεσα, ακόμη και την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Το πρωί του Σαββάτου θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της κυβέρνησης αν στο δημοψήφισμα τεθεί το ερώτημα επί της αποδοχής της συμφωνίας ή όχι. Θα στηρίξει την συμφωνία ή θα ταχθεί κατά;

Όμως το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν το συγκεκριμένο ερώτημα θέτει και θέμα εξόδου από το ευρώ. Αλλωστε, οι Θεσμοί έχουν κατά καιρούς διαμηνύσει ότι δημοψήφισμα μπορούν να κάνουν οι Ελληνες αλλά το δίλημμα που θα τεθεί είναι αν η χώρα θέλει να μείνει στην ΕΕ ή θέλει να φύγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν ο κ. Βαρουφάκης δήλωνε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν κάλπες, δημοψήφισμα ή αποτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο κοινός νους επιβάλλει να υπάρξει μία συμφωνία. Εντολή του ελληνικού λαού όπως και των άλλων λαών της Ευρώπης είναι για ολοκλήρωση της Ευρώπης όχι για αποδόμηση».

Ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και να εξειδικεύσει τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς εν όψει του σημερινού Eurogroup. Οι υπουργοί είχαν προσέλθει νωρίτερα στο πρωθυπουργικό μέγαρο, αποφεύγοντας να κάνουν δηλώσεις, με εξαίρεση τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία.

Ωστόσο λίγο αργότερα η κυβερνητική σύσκεψη μετατράπηκε ξαφνικά σε υπουργικό συμβούλιο καθώς λίγο μετά τις 11 το βράδυ έφτασε στο Μαξίμου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης αλλά και οι Στρατούλης και Κοντονής. Στη συνέχεις προσήλθαν οι Φωτίου, Κουντουρά, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας, Κατρούγκαλος. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε πως «πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος».

Σενάρια εκλογών

Νωρίτερα τα σενάρια ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έριξε στο τραπέζι την πιθανότητα να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ο πρωθυπουργός μίλησε με συναδέλφους για το σενάριο αυτό καθώς πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν να αντέξει τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών. Το non paper από το Μαξίμου που εξηγούσε γιατί η κυβέρνηση απέρριπτε το σχέδιο για παράταση πέντε μηνών του τρέχοντος προγράμματος, κατέληγε σε μια φράση που άφηνε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Δεν μας έδωσε εντολή ο λαός να υπογράψουμε νέο μνημόνιο» είναι η γραμμή της κυβέρνησης την ίδια στιγμή που οι δανειστές αφήνουν ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.

Επίσης η πρόταση για πεντάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος με χρηματοδότηση ύψους 15,5 δις ευρώ σε τέσσερις δόσεις με προαπαιτούμενα ουσιαστικά είναι μια συνέχεια του μνημονίου, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί η Αθήνα.

Τα σενάρια από το Βρυξέλλες έκαναν λόγο για μια συζήτηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στον οποίο φέρεται να είπε ότι είναι αποφασισμένος να πάει σε εκλογές, ακόμη και στις 2 Αυγούστου, εάν οι δανειστές επιμείνουν μέχρι τέλους στα τελεσίγραφα. Φέρεται να είπε πως αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφύγει στον ελληνικό λαό.

Τις τελευταίες ώρες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν μπορεί η Αθήνα να δεχθεί τις προτάσεις των δανειστών που είναι ένα νέο σκληρό μνημόνιο ενώ τόνιζαν ότι οι εκφράσεις του τύπου «the game is over» δείχνουν ότι οι δανειστές δεν επιθυμούν λύση στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού.

Το σενάριο των εκλογών πάντως, όσο κι αν αποτελεί νόμιμο δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, και μάλιστα πρόσφατα, κρίνεται από πολλούς ως ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη χώρα. Τονίζουν με νόημα άνθρωποι της αγοράς ότι:

  1. Πώς θα πάει η χώρα σε εκλογές με κλειστές τράπεζες, διαλυμένα και άδεια ταμεία και ανθρώπους να βρίσκονται σε απόγνωση;
  2. Πώς θα πάει η χώρα σε πρόωρες κάλπες εν μέσω του καλοκαιριού με τους περισσότερους Ελληνες σε διακοπές αλλά και με τον τουρισμό να βρίσκεται στο φουλ;
  3. Επίσης, επισημαίνουν ότι κάλπες χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εταίρων θα ήταν «αυτοκτονία» αφού η Ελλάδα θα βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας, με δόσεις σε ΔΝΤ και όχι μόνο να λήγουν και με το πιστωτικό γεγονός να είναι σίγουρο. Και βεβαίως, όταν μια χώρα δανείζεται για να πληρώσει τις συντάξεις του ΙΚΑ, πώς είναι δυνατόν, αναρωτιούνται, να πάει σε κάλπες; Εκτός κι αν πρόκειται για μια κίνηση που σκοπό έχει την οριστική ρήξη με τους δανειστές και ένα plan B για έξοδο από την ΕΕ.
  4. Θα μπορούσε να είναι βεβαίως και μια κίνηση τακτικής από την Αθήνα για να πιεστούν οι δανειστές και να υποχωρήσουν ή να δώσουν την Ελλάδα απόλυτη δέσμευση για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά.

Πάντως από την Κύπρο έσπευσαν να διαψεύσουν τα σενάρια: «Δημοσιεύματα που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να ανέφερε στο Νίκο Αναστασιάδη ότι προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές διαψεύδονται κατηγορηματικά», έγραψε στο Twitter o  κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.