Δούλευε, ψήφιζε και μη μιλάς

 

Η παρεξηγημένη έννοια της δημοκρατίας, αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς έχει οδηγήσει τον τόπο σε τραγικές καταστάσεις.

Και όπως έλεγε κάποτε ένας Γερμανός φιλόσοφος «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν κωμωδία».

Εμείς λοιπόν φτάσαμε στη δεύτερη φορά, αφού περάσαμε όμως, πολλές τραγωδίες.

Εδώ και χρόνια ερίζουμε για τη μορφή της λύσης στο πρόβλημά μας και αν πρέπει να λυθεί στη βάση της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Τα τελευταία χρόνια ερίζουμε και για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης λύσης.
Τελικά γνωρίζουμε γιατί ερίζουμε;
Γνωρίζουμε τι σημαίνει η ΔΔΟ και όχι τι θέλουμε εμείς να σημαίνει;

Το ρατσιστικό στοιχείο στη συγκεκριμένη λύση ουδόλως με απασχολεί, διότι είναι πολύ φυσικό και φυσιολογικό κάποιος που μιλά τουρκικά να μην αλλάξει γλώσσα όπως φυσικά και κάποιος που μιλά ελληνικά.

Άρα, όσο και να θέλουν κάποιοι να προσδώσουν ρατσιστικό χαρακτήρα στη λύση, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, διότι μπορεί σε έναν λαός και είναι θεμιτό όταν μιλάμε για Ε/κ και Τ/κ, να διαχωρίζεται από μόνη της και η καταγωγή και η γλώσσα.

Αυτό που πρέπει να απασχολήσει περισσότερο, είναι η ερμηνεία που δίνουμε εμείς και όχι οι Τούρκοι στη ΔΔΟ διότι συνήθως τα «λάθη» στις ερμηνείες γίνονται από εμάς.

Τι σημαίνει σωστό περιεχόμενο στη συγκεκριμένη λύση; Ένα είναι το περιεχόμενο και για να υπάρξει διζωνικότητα πρέπει να υπάρχουν δύο συνιστώντα κράτη, κρατίδια, πολιτείες, όπως θέλετε ονομάστε τα.

Επίσης, για να διατηρηθεί η δικοινοτικότητα και να «δουλέψει» πρέπει να υπάρχουν χωριστές πλειοψηφίες στα δύο …είπαμε όπως θέλετε πείτε τα, ή αν δεν υπάρξει αυτό, μπορεί να γίνει με τη στέρηση δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον τόπο όπου κάθε πολίτης έχει δηλώσει τη μόνιμη κατοικία του. Αυτό το τελευταίο, εμείς το διευκρινίσαμε, η μήπως νομίζουμε ότι δεν θα το βρούμε μπροστά μας;

Όσο για τη διασταυρούμενη ψήφο υπάρχει μια δόση τρέλας. Δηλαδή η επιλογή του Ε/κ ή του Τ/κ στις αντιστρόφως ανάλογες εκλογικές διαδικασίες, δεν θα είναι ίση με την κανονική ψήφο, επειδή απλά ο συγκεκριμένος πολίτης μιλά άλλη γλώσσα ή ενδεχομένως έχει άλλην καταγωγή;

Εξήγησε κάποιος στον απλό πολίτη όχι ιδιαίτερα μορφωμένο ή παραμορφωμένο, τι επιδιώκουμε ή αν ξέρουμε τι επιδιώκουμε;

Ενώ λοιπόν δώσαμε κάποια στοιχεία για τα βασικά χαρακτηριστικά του κράτους έρχεται ο όρος «ομοσπονδία» για να καταδείξει το μοντέλο του.

Υπάρχει περίπτωση έστω και 1% το συνιστών κρατίδιο να μην ελέγχεται –όχι φανερά- βεβαίως από την Τουρκία;

Άρα, εκτός από αυτό θα μπορεί και να συμμετέχει σε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου αφού θα έχει νόμιμη εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση.

Δεν είμαι βέβαιος αν είναι αυτού του είδους τη λύση που επιδιώκαμε, αν είναι αυτή τη λύση που θέλουμε, ή αν καταλάβαμε ότι γι’ αυτή τη λύση συνομιλούμε.

Ίσως κάποια στιγμή, πρέπει να σταματήσουμε την παραφιλολογία και να δούμε ακριβώς τι σημαίνει ΔΔΟ και όχι τι σημαίνει «σωστό περιεχόμενο».

Σε διαφορετική περίπτωση, θα χαθούμε πάλι στη μετάφραση αλλά όταν πέσουν οι «τζίφρες» οι «πλατιές» μπορεί να είναι πολύ αργά και ο σοφός λαός λέει την υπογραφή σου και…πρέπει να ξέρεις που τα βάζεις.

Κρατίνος