Διχάζει την Ευρώπη το μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κάλεσε σήμερα την ΕΕ “να ανοίξει τα μάτια της”, καθώς η μεταφορά με λεωφορεία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από την Ουγγαρία στην μεθόριό της με την Αυστρία δείχνει “σε ποιο βαθμό γίνεται ένα παζάρι στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή”.

“Μολονότι, δόξα σοι ο Θεός, το πρόβλημα μπόρεσε να επιλυθεί με ανθρώπινο τρόπο χθες το βράδυ, θα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας όσον αφορά το βαθμό στον οποίο γίνεται ένα παζάρι στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή”, δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσερχόμενος σε σύνοδο στο Λουξεμβούργο.

“Ελπίζω ότι αυτό θα αφυπνίσει” τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς “δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι”, πρόσθεσε.

Η Αυστρία άρχισε σήμερα να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία, η οποία αποφάσισε να τους μεταφέρει με λεωφορεία προς τα αυστριακά σύνορα προκειμένου να δώσει ένα τέλος στην κατάσταση αυτή, κυρίως γύρω από τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι υπολογίζει πως θα ανέλθουν σε περίπου 10.000 οι πρόσφυγες που θα φτάσουν σήμερα στην αυστριακή μεθόριο με λεωφορεία από την Ουγγαρία.

Ένα μέρος από τους πρόσφυγες αυτούς θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναπροωθεί τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες από τις οποίες εισήλθαν στην ΕΕ, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Δουβλίνου.

Ο Κουρτς συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, από όπου διέρχονται οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα και θέλουν να ταξιδέψουν στη βόρεια Ευρώπη.

“Είπε ότι καθημερινά, χιλιάδες (άνθρωποι) έρχονται από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία”, σημείωσε ο Κουρτς, κάνοντας λόγο για μια “ογκώδη αύξηση” του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που αποπειρώνται να κάνουν αυτό το ταξίδι.

“Αυτοί που πιστεύουν ότι αρκεί να περιμένουμε για να ρυθμιστεί το πρόβλημα αυτό κάνουν λάθος. Επίσης αυτοί που πιστεύουν ότι ο χειμώνας θα ρυθμίσει το πρόβλημα επειδή θα μειώσει τον αριθμό (των μεταναστών) έχουν ίσως δίκιο όσον αφορά τηνδιαδρομή της Μεσογείου προς την Ιταλία, αλλά όχι όσον αφορά τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων”, κατέληξε ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα ο Ούγγρος ομόλογός του Πέτερ Σιγιάρτο επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην ΕΕ και σε “ανεύθυνες” χώρες, σε μια σαφή αναφορά στη Γερμανία, την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός επικρίνει ευθέως εδώ και πολλές ημέρες για την απόφασή της να δεχθεί άνευ όρων τους Σύρους πρόσφυγες.

“Αυτό που συνέβη στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε είναι η συνέπεια, μάλλον η αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και στη συνέχεια μιας σειράς από ανεύθυνες δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών”, υπογράμμισε ο Σιγιάρτο.

“Όλος ο κόσμος άκουσε τις δηλώσεις (στη Γερμανία), σύμφωνα με τις οποίες θα γίνονται διαδικασίες για το άσυλο στη χώρα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από που περνούν οι μετανάστες”, πρόσθεσε.
“Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί εσφαλμένα από τους μετανάστες και τους διακινητές και να προκαλέσει στη συνέχεια αυτού του είδους την κατάσταση”, κατέληξε.

Πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντιτάσσονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προτείνει την προσεχή εβδομάδα την ανακατανομή στους κόλπους των 28 κρατών μελών της ΕΕ 120.000 προσφύγων προκειμένου να ανακουφιστούν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Την ίδια ώρα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ διερωτήθηκε: “Πώς μπορούμε να μιλάμε για ποσοστώσεις όταν υπάρχουν αυτές οι τεράστιες προσφυγικές ροές;”.

“Δεν ξέρουμε τους πραγματικούς τους αριθμούς”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “μόλις μάθουν για την ανακατανομή τους μεταξύ των χωρών μελών, αυτό θα τους φανεί σαφώς σαν μια πρόσκληση”.

Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς επανέλαβε σήμερα ότι η υποδοχή 2.000 προσφύγων στη χώρα της αρκεί, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δυνατότητες της χώρας της.

Μιλώντας έπειτα από έκτακτη σύνοδο που έγινε για την προσφυγική κρίση, η Κόπατς σημείωσε: “Ο αριθμός των 2.000 μπορεί να θεωρηθεί αρκετός. Είμαστε έτοιμοι να φροντίσουμε μια τέτοια ομάδα”.

“Είμαστε προσηλωμένοι στην αλληλεγγύη, αλλά θα πρέπει να είναι μια αλληλεγγύη με υπευθυνότητα. Δεν περιμένουμε μια αλληλεγγύη που θα ξεπερνάει το μέτρο και νομίζω ότι η αλληλεγγύη μας με υπευθυνότητα θα πρέπει να κριθεί ως επαρκής βάσει των δυνατοτήτων της χώρας και χωρίς να την αποσταθεροποιήσει”.

Τον Ιούλιο, η Πολωνία συμφώνησε να δεχθεί 2.000 μετανάστες από τη Συρία και τη βόρεια Αφρική έως το 2017.