Διορισμοί εκπαιδευτικών στο Δημόσιο κ. Καδή…τελικά δεν αποτύχατε…πετύχατε

Ο εκσυγχρονισμός ενός τόπου επιτυγχάνεται με έργα και όχι με εξαγγελίες. Με την υλοποίηση οραμάτων και όχι με την απαγγελία ποιημάτων. Επιτυγχάνεται με σκληρή δουλειά και όχι με ευχολόγια. Κάθε άνθρωπος που εμπλέκεται στη πολιτική θα πρέπει να ρωτά τον εαυτό του ένα απλό ερώτημα. «Τι θα αφήσω ως παρακαταθήκη;». Δυστυχώς αυτός ο τόπος έχει πολλά παραδείγματα πολιτικών που πέρασαν και στο διάβα τους άφησαν συντρίμμια. Ακόμα περισσότερα παραδείγματα πολιτικών υπάρχουν που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Στα καλέσματα των καιρών.

Μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν και οι λειτουργοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Που σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης της τηλεθέασης, επισκεψιμότητας, ανάγνωσης, καλλιέργησαν κανιβαλιστικές τάσεις στο λαό. Και αντί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να εξυμνούμε τους σωστούς, να επαινούμε τους άξιους, να αναδεικνύουμε τους εργατικούς, επικεντρωνόμαστε στους μέτριους, τους άχρηστους, τους διεφθαρμένους.

Προ 2 μηνών περίπου, σε άρθρο μου ξεκάθαρα ανέφερα ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Καδής απέτυχε στο έργο του σαν Υπουργός. Ο λόγος ήταν γιατί αυτή η υπο πτώχευση δημοκρατία δεν αξιώθηκε να θεσπίσει ένα νόμο για τον διορισμό των εκπαιδευτικών, που μέχρι πρότινος κρατούσαν γραμμή λες και ήταν σε συσσίτιο για να διοριστούν. Όταν όλος ο πλανήτης εφάρμοζε αξιοκρατικά κριτήρια διορισμού, εμείς παραμέναμε στο μεσαίωνα. Έθιξα και επιχειρηματολόγησα ότι είναι απαράδεκτο νομοσχέδια τα οποία είναι εναντίον του Κυπριακού λαού να ψηφίζονται με υπερηχητικές ταχύτητες, ενώ νομοσχέδια που θα έπρεπε να εκσυγχρονίζουν το κράτος να παίρνουν αιώνες να φτάνουν στη Βουλή.

Σε ενάμιση μήνα ο Υπουργός Παιδείας με διέψευσε. Και οφείλω να του απολογηθώ με αυτό μου το άρθρο, γιατί τον…μέτρησα λάθος. Όχι απλά ετοιμάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, όχι απλά πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ψηφίστηκε και από τη Βουλή, τερματίζοντας έτσι δια παντός αυτή την πληγή στην ελπίδα των νέων επιστημόνων, των νέων ανθρώπων.

Υπάρχουν κάποιοι που κατέκριναν το νέο νομοσχέδιο. Ότι ουσιαστικά θα ισχύσει σε αρκετά χρόνια από σήμερα, ότι δεν είναι άμεση θεραπεία και πολλά άλλα. Και έχει δίκαιο η αντιπολίτευση σε αυτές τις επικρίσεις. Το σημαντικό όμως είναι ότι, αυτή η βλακεία του προ υπάρχοντος συστήματος τέλειωσε. Μπορεί όχι αύριο. Αλλά οι βάσεις τέθηκαν τελεσίδικα για να μετουσιώσει την ελπίδα σε όλα αυτά τα παιδιά που σπουδάζουν με αβέβαιο μέλλον.

Αν στο μέλλον προκύψουν λάθη θα είμαστε όσο επικριτικοί ήμασταν και πριν. Όμως σαν σελίδα οφείλουμε όπως έντονα κατακρίναμε το λάθος, τόσο έντονα να αναδείξουμε το σωστό.

Διογένης