Δικαστικό θρίλερ με θανατική ανάκριση και πόρισμα μ. Υπουργού Άκη Κλεάνθους

Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του ημερομηνίας 10/07/2015, ακύρωσε το πολυσυζητημένο πόρισμα της θανατικής ανάκρισης του αποβιώσαντα Άκη Κλεάνθους, πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Ο μ. Άκης Κλεάνθους απεβίωσε στις 11/04/2011 σε ηλικία 46 ετών.

Το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης, που εξέδωσε η Δικαστής Άννη Πανταζή-Λάμπρου, στο οποίο αποδίδονταν ευθύνες στους θεράποντες ιατρούς του, κρίθηκε ως λανθασμένο. Στο αρχικό πόρισμα αναφέρθηκε οτι:

«Η τοποθέτηση των στεντ (αγγειοπλαστική μέθοδος θεραπείας) επιλέγηκε από τους γιατρούς γνωρίζοντας ότι ο ασθενής επιθυμούσε να αποφύγει τη χειρουργική επιλογή τύπου bypass, χωρίς όμως ποτέ να του έχει επεξηγηθεί ότι εκείνη ήταν η καταλληλότερη ή πλεονεκτικότερη έναντι της αγγειοπλαστικής μεθόδου και αυτός να την έχει απορρίψει.  Δεν υπάρχει ούτε έγγραφη συγκατάθεση του ασθενούς στην τοποθέτηση των δυο στεντ, ούτε έγγραφη άρνηση του να υποβληθεί σε εγχείρηση τύπου bypass. Βλέπε τις παρατηρήσεις μου στις σελ. 20-24 του παρόντος πορίσματος.»

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας το ανωτέρω πόρισμα, στηρίχθηκε ότι στο φάκελο της θανατικής ανάκρισης υπήρχε μια τέτοια συγκατάθεση και ενημέρωση του μ. Άκη Κλεάνθους. Περαιτέρω το Ανώτατο Δικαστήριο, σχολίασε δυσμενώς την διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο, αφού “επιτράπηκε στους συνηγόρους της οικογένειας του αποβιώσαντος ατέρμονη αντεξέταση η οποία οδήγησε σε εξονυχιστική αξιολόγηση της μαρτυρίας, ωσάν να επρόκειτο για αστικής ή ποινικής φύσεως διαδικασία”.

Η σύζυγος του μακαριστού Άκη Κλεάνθους, Χριστιάνα Κλεάνθους, προσέφυγε εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης που ακύρωνε το πόρισμα, όμως στις 20/08/2015, απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες 31/08/2015, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της.

Αυτό σημαίνει ότι ο φάκελος και η θανατική ανάκριση θα τύχουν νέας εξέτασης και πορίσματος από νέο Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με αβέβαιο αποτέλεσμα.