Δικαιώθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας – Απέδειξε ότι παραμένει το τελευταίο οχηρό εντιμότητας

Εγκατέλειψε τα έδρανα του Ολύμπου, όχι για να λάβει υψηλότερο μισθό, αφού τα ωφελήματα του σαν μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν διέφεραν καθόλου. Εγκατέλειψε τον Δικαστικό κόσμο όπου με σεβασμό του υποκλίνονταν όλοι και που ο λόγος του και οι αποφάσεις του ήσαν πάντοτε τελεσίδικες και αδιαμφησβήτητες.

Πίστεψε και θεώρησε ότι θα μπορούσε να προσφέρει στον τόπο του. Σε μια κοινωνία δύσπιστη και με ένα σκάνδαλο της οικονομίας που μοιάζει με οχετό.

Με γυρισμένη τη πλάτη του προεδρικού, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μιλούν για κρίση θεσμών και όχι ατοπήματα του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, με ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, αλλά οπλισμένος με το δίκαιο, ανηφόρησε προς το άβατο μονοπάτι της δικαίωσης. Συγκρούστηκε με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, σε μια πρωτοφανή για τα Κυπριακά δεδομένα υπόθεση. Δεν λογάριασε, ούτε πολιτικό κόστος, ούτε τα ΜΜΕ.

Λοιδορήθηκε, κατηγορήθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις τον εξευτέλισαν. Ακόμα και όταν ο πρώτος πολίτης αυτής της δημοκρατίας, στάθηκε στο πλευρό του λοχαγού των εκλογών Ρίκκου, αυτός παρέμεινε ακλόνητος. Σε ένα πιθάρι σαν το Διογένη που ανέμενε το διάβα της ιστορίας και όχι των πυροτεχνημάτων τους κρότους, να αναδείξει την εντιμότητά του. Μειλίχιος, πράος, συγκροτημένος και αφοσιωμένος στο στόχο του.

Δεν μπήκε στον πειρασμό είτε της λασπολογίας, είτε του λαϊκισμού. Παρέμενε υπομονετικά την ακριβή ώρα εκείνη, της δικαίωσης.

Η δικαίωση ήρθε. Και σαν αφρός αναδύθηκε από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα της απογοήτευσης και της καχυποψίας έναντί του.

Δεν είναι ο κρατικός αξιωματούχος ο οποίος παίρνει γύρα τα κανάλια σαν τσιγγάνος για να κερδίσει συμπάθειες. Δεν είναι το πρόσωπο το οποίο θέλει να ικανοποιήσει τη συνείδηση της κοινής γνώμης και το λαϊκό αίσθημα. Είναι όμως αυτός που ασκεί τα καθήκοντά του, με μοναδικό κριτήριο τη δική του συνείδηση και το δικό του κριτήριο και αίσθημα δικαίου.

Ο Κώστας Κληρίδης σήμερα δεν κέρδισε απλά μια δικαστική μάχη. Ο Κώστας Κληρίδης σήμερα δικαιώθηκε σαν άνθρωπος. Απέδειξε, ότι παραμένει το τελευταίο οχηρό εντιμότητας. Την τελευταία σπίθα ελπίδας. Το λίκνο της δικαιοσύνης.

Εντιμότατε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη. Συγχαρητήρια. Δικαιώθηκες. Σου απολογούμαστε εάν σαν κοινή γνώμη σε αμφισβητήσαμε. Κέρδισες σήμερα τα δύσκολα και ανεκτίμητα εύγε.

Σπάρτακος