Διεργασίες σε ελληνική κυβέρνηση και αντιπολίτευση για διαχείριση του τελικού αποτελέσματος

Σύμφωνα με μη επίσημα αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος, που βασίζονται σε έρευνες εταιρειών δημοσκοπήσεων που έγιναν από το πρωί του Σαββάτου έως τις 4 το απόγευμα σήμερα, Κυριακή, ήδη τα επιτελεία των κομμάτων φαίνεται, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ, να συμφιλιώνονται με την ιδέα ενός αποτελέσματος που δείχνει να γέρνει σαφώς προς το “όχι”.

Ήδη, από την πρόβλεψη που βασίζεται στα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το προβάδισμα του “όχι” μπορεί και να κινείται σε ποσοστό άνω του 55%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι ακόμα και εάν είναι οριακό το “όχι”, πάλι θα έδινε την δύναμη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε άμεση διαπραγμάτευση με τους εταίρους με σκοπό την επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας από εκείνη που ήταν ως τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στο τραπέζι.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ φέρουν τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να έχουν ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες τους να αναχωρήσουν αύριο για Βρυξέλλες, «έχοντας κάνει μάλιστα και την κατάλληλη προεργασία» εν όψει των ραντεβού που θα έχουν, που όμως δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πριν από λίγο ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες, γεγονός που εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει καθαρά την τρέχουσα κατάσταση των τραπεζών, με την ρευστότητα να βρίσκεται κοντά σε σημείο εξάντλησης.

Από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμηνύεται ότι όποιο και εάν είναι το τελικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση «παραμένει δεσμευμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη», και πως «ο,τιδήποτε άλλο θα οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν νομίζει ότι η ίδια διαπραγματευτική ομάδα που δεν κατάφερε να φέρει συμφωνία την προηγούμενη φορά, μπορεί να πάει αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσει επί μιας καινούργιας πρότασης.

Πηγή:ΚΥΠΕ