Διαστημική Κυπρο-θεωρία

Στα ψιλά γράμματα δελτίων ειδήσεων, εφημερίδων και ιστοσελίδων πέρασε το μήνυμα ειρήνης προς τον πολύπαθο κυπριακό λαό που έστειλαν πριν απο μερικές ημέρες, οι τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες που επανδρώνουν αυτό το διάστημα, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα, μεταδόθηκε στο πλαίσιο της επίσημης τελετής έναρξης της Εβδομάδας Διαστήματος 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Αξιέπαινη και πρωτότυπη η πρωτοβουλία των διοργανωτών, οι οποίοι προσκάλεσαν μάλιστα στη Λευκωςία τον διάσημο κοσμοναύτη Αλεξάντρ Βολκόφ. Διηγήθηκε στους παρευρισκόμενους εμπειρίες απο την πολύχρονη εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς πέτυχε ρεκόρ παραμονής στο ΔΔΣ, για συνολικά τριακόσιες ενενήντα μια ημέρες, έντεκα ώρες και πενήντα δυο λεπτά.

Ωστόσο, η προσέλευση Κύπριων πολιτών στο συγκεκριμένο γεγονός  δεν ήταν και η καλύτερη, για να μην πούμε ανύπαρκτη. Τις θέσεις κατέλαβαν Ρώσοι υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στο νησί και σαφώς ειναι πιο ενημερωμένοι για το αντικείμενο, λόγω σωρείας επιτευγμάτων της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης στον τομέα του διαστήματος. Και για ποιον λόγο άλλωστε να δώσουν το παρών τους οι Κύπριοι σε μια τέτοια εκδήλωση, καθώς κανενας βουλευτής δεν καθόταν στην πρώτη σειρά και η θεματολογία ηταν αδιάφορη. Οι κοσμοναύτες όμως, έστειλαν μήνυμα ειρήνης στην Κύπρο, απο απόσταση τριακοσίων σαράντα έξι χιλιομέτρων απο τη Γη.