Διαμαρτυρία κατοίκων για αδειοδότηση εργοστασίου χρυσού στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόθεση του Δήμου Αραδίππου να αδειοδοτήσει τη χωροθέτηση εργοστασίου χρυσού που έχει χαρακτηριστεί ως βαριάς βιομηχανίας, στη Β Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου – Καλού Χωριού, που είναι ελαφριάς βιομηχανίας, πραγματοποίησαν απόψε πολίτες «Κάτοικοι της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου Κρασά», της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς – Μενεού» και «Λάρνακα εν Δράσει».

Περισσότεροι από 50 διαδηλωτές, κρατώντας πανό που έγραφαν «ΟΧΙ στο εργοστάσιο χρυσού», «Απαιτούμε διασφάλιση της υγείας μας», «ΟΧΙ σε εργοστάσια που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας» και «Σεβασμός στα δικαιώματα των απλών πολιτών», συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου.

Οι συγκεντρωθέντες, με τη συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας πραγματοποίησαν πορεία προς τα Αγάλματα, στην είσοδο της Αραδίππου και διέκοψαν την τροχαία κίνηση για 15 περίπου λεπτά. Ακολούθως πορεύτηκαν πίσω στο Δημοτικό Μέγαρο όπου διέκοψαν την τροχαία κίνηση για περίπου 15 λεπτά.

Σε δηλώσεις της η Ελενα Καλλή, εκπρόσωπος της «Ομάδας Πολίτες Κάτοικοι Λάρνακας – Αραδίππου – Κρασά» και «Λάρνακα εν Δράσει» ανέφερε ότι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε μια «συμβολική διαμαρτυρία πριν την αυριανή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου σχετικά με την αδειοδότηση ή μη του εργοστασίου βαριάς βιομηχανίας επεξεργασίας χρυσού”. Οι κάτοικοι, είπε, “είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και αντίθετοι με τη δημιουργία του εργοστασίου, αφού σύμφωνα και με τεκμηριωμένες επιστημονικές γνωματεύσεις πρόκειται για ένα εργοστάσιο που δεν έχει καμία θέση δίπλα από σπίτια και σχολεία».

Πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε για την υγεία και την ασφάλεια τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας και καλούμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου σύσσωμοι και ομόφωνα να καταψηφίσουν την αίτηση προασπιζόμενοι τα δικαιώματα των πολιτών».

Η κ. Καλλή είπε πως «η ίδια η εταιρεία έχει ζητήσει από το Δήμαρχο Αραδίππου να δώσει εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση του εργοστασίου. Ωστόσο εξ όσων γνωρίζουμε ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει στην εξέταση της εισήγησης αυτής, η οποία θεωρούμε ότι θα έβγαζε από τη δύσκολη θέση τόσο τους πολίτες όσο και το Δήμο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Καλλή είπε ότι «αύριο στις 12 το μεσημέρι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου θα συνέλθουν για να εξετάσουν και πάλι το θέμα. Δηλώνουμε την αντίθεση της για την ώρα που έχει επιλεγεί από το Δήμο Αραδίππου για τη συνεδρίαση γιατί πρόκειται για εργάσιμη ώρα και καλούμε αύριο τον κόσμο που μπορεί, να δώσει το παρών του μαζικά, έτσι ώστε να ασκήσουμε πιέσεις προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «τόσο το Κίνημα όσο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής κατά πλειοψηφία, τουλάχιστον, έχουμε εκφράσει την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία δεν βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους και δεν έχει περάσει από τη διαδικασία της λαϊκής διαβούλευσης. Είναι γνωστό ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ όχι μόνο διαφωνούσαν με τη θέση της Επιτροπής αλλά προσπάθησαν και να ακυρώσουν τη σχετική συνεδρίαση».

Πρόσθεσε ότι «θέση της πλειοψηφίας της Επιτροπής κατά την άποψη μου και σταθερή θέση του Κινήματος, είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη ανάπτυξη εφόσον ελεγχθεί περιβαλλοντικά πρέπει να χωροθετηθεί σε περιοχή βαριάς βιομηχανικής ανάπτυξης. Υπάρχουν στη Κύπρο αρκετές τέτοιες περιοχές τις οποίες η πολιτεία επέλεξε για να φιλοξενούν εργοστάσια τα οποία χειρίζονται επικίνδυνες χημικές ουσίες».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ακόμα ότι «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να αποφασίσουμε πού θα πάει αυτό το εργοστάσιο. Οι αρμόδιες αρχές με βάση επιστημονικά κριτήρια και με βάση τη διαδικασία που καθορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τη δημόσια διαβούλευση, μπορούν να επιλέξουν μια άλλη καταλληλότερη περιοχή».

Εξάλλου, ο βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε την ελπίδα ότι «στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος και εκείνοι που απαρτίζουν μια οριακή πλειοψηφία, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα λάβουν υπόψη τις τεκμηριωμένες ανησυχίες που εξάγονται μέσα από έρευνες και άλλες μελέτες που έχουν υπόψη τους οι κάτοικοι της περιοχής Κρασά αλλά και εμείς ως Επιτροπές Περιβάλλοντος και Ελέγχου της Βουλής και δεν θα αποφασίσουν σε αδειοδότηση αυτού του εργοστασίου για το χρυσό που εμπερικλείει πάρα πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων αλλά και για το περιβάλλον γενικότερα».

Πηγή: ΚΥΠΕ