ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ Εγγυητές: Πως κοροϊδεύουν μέχρι σήμερα τον λαό – Που είναι ο νόμος που υποσχεθήκατε;

Σπαταλήσατε πόσους μήνες και πόσες συνεδριάσεις στις διάφορες επιτροπές για να καταλήξετε στο «πολυνομοσχέδιο» της αφερεγγυότητας. Ο λαϊκισμός κτύπησε κόκκινο. Όπως πάντα, το κράτος έμεινε τελευταία στιγμή για να περάσει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που όφειλε να το είχε ψηφίσει με ταχύτητα φωτός από την πρώτη στιγμή.

Βγάλατε τελικά ένα νόμο που και οι δικηγόροι θέλουν δικηγόρους να τους το ερμηνεύσουν.

Η κοροϊδία όμως δεν είναι εκεί. Η κοροϊδία αποκαλύπτεται από μια πτυχή που δυστυχώς όλοι ξέχασαν. Ποιοι τελικά ψήφισαν το νόμο της αφερεγγυότητας; ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ. Πράγματι ερωτηθήκαμε όλοι γιατί υπέκυψε η ΕΔΕΚ και ψήφισε όλους εκείνους τους νόμους. Γιατί; Μια γιατί απλούστατα μας είπαν τα 3 κόμματα οτι έκαναν deal για να δεχθούν τις προτάσεις της ΕΔΕΚ και όχι αυτές του Συλλούρη που φαινόντουσαν αντισυνταγματικές.

Ποιες ήταν οι προτάσεις της ΕΔΕΚ που και η ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ,ΔΗΣΥ μάλλον ξέχασαν:

1. Ίσος καταμερισμός υπόλοιπου χρέους στους εγγυητές. Δηλαδή εάν το χρέος με 1 πρωτοφειλέτη και 4 εγγυητές ήταν 200.000 και εισέπρατταν από τον πρωτοφειλέτη τις 100.000, τότε οι υπόλοιπες 100.000 θα εισπράττονταν από τους εγγυητές σε «ίσα μερίδια». Δηλαδή από τον κάθε εγγυητή δεν θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερο από ¼ του υπολοίπου του χρέους. Δεν θα μπορούσαν δηλαδή να κρεμμάσουν τον 1 εγγυητή γιατί τύγχανε να έχει κάποια ακίνητη περιουσία και τους υπόλοιπους να τους ξεχάσουν, ή να τους τρέχουν όλους για όλο το ποσό.

2. Η δεύτερη πρόταση, αφορούσε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά το χρόνο σύναψης του δανείου. Με απλά λόγια, η τράπεζα που δέχθηκε να κάνει το δάνειο γιατί έκαμε μια εκτίμηση του ακινήτου (την οποία χρέωσε στο δάνειο και ακολούθως τόκιζε σαν χρέος δανείου), να είναι δεσμευμένη έναντι εκείνης της αξίας του ακινήτου και όχι τη σημερινή αξία που ισοπεδώθηκε λόγω της οικονομικής κατάρρευσης που οι ίδιες οι τράπεζες προκάλεσαν.

Ήταν 2 προτάσεις, πραγματικά και ουσιαστικά ευνοϊκές για τους εγγυητές. Για τον απλό λαό που τους πέρασαν θηλιά οι τράπεζες που είχαν και τον πρωτοφηλέτη δεμένο χειροπόδαρα και το ακίνητο και ζητούσαν και ένα κάρο εγγυητές.

Μόλις τέλειωσε η συνεδρία της βουλής που ψήφισαν το «θέσφατο» νομοσχέδιο της αφερεγγυότητας, μας είπαν ότι «μάλλον την επόμενη βδομάδα θα ψηφιστούν και οι προτάσεις ΕΔΕΚ». Η μια εβδομάδα έγιναν σχεδόν 2 μήνες. Η βουλή κλείνει σε μερικές μέρες. Και τα νομοσχέδια εκείνα τα οποία θα προστάτευαν τους χιλιάδες των εγγυητών της Κύπρου αιωρούνται στους αιθέρες μιας φανταστικής χώρας.

Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης, είναι ότι και τα 3 αυτά κόμματα, όταν κάνουν παρέλαση στα ΜΜΕ προτάσσουν αυτές τις 2 προτάσεις, ως τις προτάσεις που προώθησαν για να προστατεύσουν τον απλό κόσμο. Δηλαδή τις προτάσεις εκείνες που ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ. Δικαιολογούνται δηλαδή που έδωσαν στις τράπεζες μπαζούκα και εμάς ζαμπούκα.

Η σελίδα μας επικοινώνησε με τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Νικολαΐδη, που ήταν προτάσεις δικές του και ο οποίος μας ανέφερε ότι οι προτάσεις αυτές βρίσκονται…στην επιτροπή νομικών… το ίδιο μας ανέφεραν και από το κυβερνόν κόμμα και από το κόμμα που είναι κάποτε κυβερνόν (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή) και κάποτε αντιπολιτευόμενο… το ΔΗΚΟ (Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο). Μην έχετε παράπονο και το ΔΗΚΟ χρειάζεται τη Κυριακή ως μια μέρα ανασύνταξης.

Κύριοι των 3 κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ. Μας κοροϊδέψατε. Κοροϊδέψατε τον Κυπριακό λαό που λαμβάνει τα χαρτάκια με τις αγωγές και τις επιστολές των τραπεζών με την ίδια συχνότητα όπως παλιά έπαιρνε τις πιστωτικές κάρτες με τα προ-εγκριμένα όρια.

Οφείλετε να προστατεύσετε το λαό και όχι να τον εμπαίζετε. Και κύριοι του κυβερνόντος κόμματος. Τα κροκοδείλια δάκρυά σας για την κρίση και τις μεγάλες σας προσπάθειες με έχουν κάνει και εμένα να κλαίω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πλάνταξα ο καημένος. Όταν πρόκειται για νομοσχέδια της Τρόικας ανοίγετε τη Βουλή Σάββατο, Κυριακή, Καθαρές Δευτέρες, πρωί, μεσάνυχτα. Γίνατε 24ωρο περίπτερο για να ψηφίσετε κάποιους νόμους. Αυτούς τους νόμους συγνώμη αλλά θα πρέπει να πτωχεύσουμε όλοι για να τους ψηφίσετε; Όταν κάνατε τα μεγάλα deal γιατί δεν προστατεύσατε τον λαό αντί να μας κοροϊδεύετε.

Και επαναλαμβάνω κύριοι του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ. Στις τράπεζες δώσατε μπαζούκα εμάς γιατί συνεχίζετε να μας ποτίζετε ζαμπούκα;

Διογένης