Δημοσκόπηση Αποκάλυψη Vs Δημοσκοπήσεις Απανταχού “Επιστημόνων” – Τι Πίνετε και δεν μας δίνετε;

«Τα φώτα της διεθνούς κοινής γνώμης έριξαν τα φώτα τους στη δραματική σκηνή μιας νέας Ελληνικής Τραγωδίας.»

Ο κουρνιαχτός του δημοψηφίσματος έκατσε. Σαν αρθρογράφος όμως της ιστοσελίδας Αποκάλυψη, θέλω να υποβάλω ένα απλό ερώτημα στους απανταχού δημοσκόπους: «Τι πίνετε και δεν μας δίνετε;»

Κάναμε μια δημοσκόπηση σαν σελίδα. Σε μια δημοσκόπηση που δεν είχε κανένας το δικαίωμα να ψηφίσει περισσότερο από μια φορά. Ψήφιζαν και από Ελλάδα και από Κύπρο. Το αποτέλεσμα είναι εκεί δεδομένο και αναλλοίωτο. Ψήφισαν 6048 άτομα. Όπως και πολλές άλλες μετρήσεις στο βαρόμετρό μας. Αυτό το οποίο με νευριάζει είναι πως γίνεται η δική μας δημοσκόπηση να έδειξε καθαρά νικητή, να έδειξε ξεκάθαρα ότι θα επικρατήσει το ΟΧΙ με μεγάλη διαφορά, ενώ σχεδόν ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις του πλανήτη να έδειχναν ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα.

Τι Bloomberg, τι Πανεπιστήμια, τι κανάλια, τι εταιρείες, μας σέρβιραν πόσες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες. Σε όλες το ίδιο αποτέλεσμα. Μάχη στήθος με στήθος. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις το στήθος ήταν τριχωτό με ένα ελαφρύ προβάδισμα από το άλλο αποτέλεσμα, ενώ σε άλλες η απόλυτη ισοπαλία.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι μόνο εργαλείο μέτρησης ή και σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης. Είναι και εργαλείο καθοδήγησης της κοινής γνώμης. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο βλέπουμε δημοσκοπήσεις που περισσότερο για καθοδήγηση δημοσιεύονται παρά για ενημέρωση. Τούτο δεν είναι τίποτε άλλο από Δούρειος Ίππος στην Ελευθερία της Έκφρασης, της Δημοκρατίας.

Εγείρονται διάφορα ερωτήματα. Πόσα στοιχίζουν τελικά αυτές οι δημοσκοπήσεις; Ποιος πληρώνει τα λεφτά των δημοσκοπήσεων; Ποιοι επεξεργάζονται και με ποια στοιχεία αυτές τις δημοσκοπήσεις; Βλέπαμε κάποτε σε δημοσκοπήσεις τον Τάσσο Παπαδόπουλο να περνάει άνετα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών του 2008. Βλέπαμε τον Γιώργο Λιλλήκα να έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος στις εκλογές του 2013. Στις ίδιες εκλογές τον Αναστασιάδη να ενδέχεται να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Φαίνεται ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε κάποιες περιπτώσεις, μοιάζουν με αεροπλανάκι που κάνει αεροψεκασμούς και δεν παίρνουμε χαμπάρι. Για μερικά ευρώ, για μερικές διαφημίσεις, για να βγει ακόμα ένας μήνας. Θύματα αυτών των αεροψεκασμών ο απλός λαός, ο οποίος ανοίγει τη τηλεόραση, ψάχνει στον υπολογιστή για μια σταγόνα ειλικρίνειας, μια αντικειμενική ενημέρωση. Πίσω από τα φανταχτερά δελτία ειδήσεων, πίσω από τα καλοραμμένα και γυαλιστερά κουστούμια των παρουσιαστών, πίσω από τα υπέροχα πλατό, πίσω από τις κάμερες, υπάρχουν περιπτώσεις που κρύβονται οχετοί. Οχετοί παραπληροφόρησης και μηχανές προπαγάνδας.

Εμείς θα συνεχίσουμε στον αγώνα της αντικειμενικής ενημέρωσης. Μπορεί κάποια από αυτά που γράφουμε να μην αρέσουν. Μπορεί σε κάποια από αυτά που γράφουμε να διαφωνείτε. Μπορεί σε κάποια από αυτά που γράφουμε να είμαστε έντονοι. Όμως αποδείξαμε ότι εμείς…δεν αγοραζόμαστε.

Για αυτό σας ρωτώ…απανταχού δημοσκόποι…τι πίνετε και δεν μας δίνετε;

Ιδρυτική Ομάδα “Αποκάλυψη”