Δημοσιογραφική ανεπάρκεια και αντιδράσεις στη κριτική

Αντέδρασε έντονα γνωστή δημοσιογράφος του Σίγμα με σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε δημοσίευμα κριτικής άλλου μέσου (όχι του δικού μας) για το επίπεδο της ειδησεογραφικής ομάδας που πλαισιώνει τον γνωστό παρουσιαστή Τσουρούλη.

Ουδείς θα αμφισβητήσει τις ικανότητες της εν λόγω δημοσιογράφου που αντέδρασε. Με πολύχρονη πείρα στη δημοσιογραφία και μυαλό που πολλοί θα ζήλευαν. Όμως, η όποια κριτική πρέπει να είναι πάντοτε καλοδεχούμενη και αντί να εξοργίζει θα έπρεπε να προβληματίζει.

Γιατί είναι πάρα πολλοί οι δημοσιογράφοι οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, μείωσαν δραματικά το επίπεδο της δημοσιογραφίας.

Παλαιότερα οι 4-5 σταθμοί μεσουρανούσαν. Πανίσχυροι ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις. Οι ημίθεοι των καναλιών.

Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Ο ανταγωνισμός στο χώρο της δημοσιογραφίας είναι τέτοιος, που πλέον κανένας δεν μπορεί να επαναπαύεται. Οι πάλαι ποτέ Θεοί της δημοσιογραφίας, πολλοί εξ αυτών μετατράπηκαν σε δεινόσαυρους, μπροστά στους νεαρούς, πολύ χαμηλότερα αμειβόμενους και διψασμένους για επιτυχία δημοσιογράφους. Με δεκάδες πλέον ιστοσελίδες να παλεύουν για μερικά κλικ, με πάρα πολλά κανάλια και με ένα λαό πιο αιμοσταγή και κανίβαλο όσο ποτέ.

Μπορεί ουδείς να αμφισβητήσει ότι πλέον τη πλειοψηφία των ειδήσεων τις παίρνετε έτοιμες; Είτε από την Αστυνομία, είτε από τη Βουλή, Γενικό Ελεγκτή, Υπουργία, Προεδρικό; Έχετε διαχρονικά βρει τις πηγές σας και από εκεί παίζετε ολόκληρο το παιχνίδι.

Αφήσατε τα ρεπορτάζ στις μικρές ιστοσελίδες που μάχονται και παλεύουν να κάμουν τη διαφορά με τις μισές σας γνώσεις, με τις μισές σας εμπειρίες και με πολύ λιγότερα λεφτά. Εάν το δελτίο ειδήσεων σας, ήταν το περιεχόμενο έστω και μίας ιστοσελίδας που κυκλοφορεί σήμερα στο διαδίκτυο, δεν θα έβρισκαν διαφήμιση ή και στήριξη ούτε για δείγμα.

Διαφωνώ με συγκεκριμένη κριτική στην οποία αναφέρθηκε η γνωστή δημοσιογράφος του Σίγμα. Αναντίλεκτα για να παρουσιαστεί ένα δελτίο ειδήσεων χρειάζεται πίσω του μια έμπειρη και ικανή ομάδα. Και η ομάδα πίσω από το Τσουρούλη έχει σίγουρα και εμπειρία και ικανότητα. Δανιήλ, Μανουσάκης, Μαρκαντώνης, Νικήτας και τόσοι άλλοι εκει μέσα θα μπορούσαν από μόνοι τους να σηκώσουν άνετα ένα δελτίο και χωρίς βοήθεια.

Όμως, από την άλλη, από όλα τα κανάλια διαπιστώνω ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχασαν την έμπνευσή τους. Το μικρόβιο εκείνο της δημοσιογραφίας που θα μπορούσε να αλλάξει τις νοοτροπίες αυτού του τόπου. Συμβιβασμένοι στη μετριότητα και στων μισθών την ανταποδοτική ανεπάρκεια. Γιατί από σαύρες και τίγρεις μετατράπηκαν σε δεινόσαυρους, με μοναδική ευχή να μην εξαφανιστούν και αυτοί. Καμπανάκι ίσως στους καναλάρχες οτι δεν μπορούν πλέον να δείνουν μισθούς της πείνας και να περιμένουν θαύματα.

Σπάρτακος