Δημοσίευμα Guardian: Η Κύπρος στις χώρες που δεν στηρίζουν ξεκάθαρα την Ελλάδα αλλά είναι ουδέτερες

Έχω πολλές φορές αρθρογραφήσει επικριτικά για τη στάση και διαπραγματευτική πορεία της Ελλάδας. Έχω άλλες τόσες αρθρογραφήσει επαινώντας την Κυπριακή πλευρά που αποφεύγοντας τους λαϊκισμούς, μας κρατά μέσα σε ένα πρόγραμμα που όσο δρακόντειο, όσο επώδυνο, όσο πρόστυχο μπορεί να χαρακτηριστεί, εντούτοις αποτελεί την μοναδική μέθοδο και επιλογή χρηματοδότησης. Ήμουν πάρα πολλές φορές επικριτικός για τη στάση των εκάστοτε Ελληνικών κυβερνήσεων έναντι της Κύπρου.

Αυτό όμως το οποίο δεν μπορώ να αποδεχθώ και να ανεχτώ με τίποτε, είναι όταν η Ελληνική αντιπροσωπεία διαπραγματεύεται στα σαλόνια και λαιμητόμους της ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή πλευρά να μην στέκεται στο πλευρό της.

Προ μερικών λεπτών η εφημερίδα Guardian, κατέγραψε τις χώρες οι οποίες είναι υπερ του Grexit, εναντίον και πόσες είναι ουδέτερες. Στις χώρες που κράτησαν και κρατούν μια ουδέτερη στάση αλλά που θα ήθελαν να αποφευχθεί το Grexit συμπεριλαμβάνουν: Ιρλανδία, Πορτογαλλία, Εσθονία, Σλοβενία και…Κύπρος.

Συγνώμη κύριοι αλλά την Κύπρο δεν μπορώ να τη δεχθώ στις χώρες ουδετερότητας. Οφείλει η Κυπριακή αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και αν διαφωνούν με την Ελληνική κυβέρνηση, να την στηρίξουν. Ακόμα και εάν αντιπαθούν ή διαφωνούν έντονα με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ακόμα και εάν η Ελληνική Κυβέρνηση λέει ασυναρτησίες. Όχι. Είναι υπόχρεοι. Γιατί οι κυβερνήσεις φεύγουν. Ο λαός μένει. Και ο Ελληνικός λαός, πλην εξαιρέσεων στάθηκε δίπλα στο Κυπριακό λαό. Γιατί υπάρχουν τα τόσα που μας ενώνουν και τα ελάχιστα που μας χωρίζουν. Γιατί όσο και αν είμαστε 2 διαφορετικά κράτη, εξακολουθούμε να έχουμε τον ίδιο εθνικό ύμνο. Αυτό τον ύμνο, πρέπει να τον τιμήσουμε.

Αναμένω λοιπόν από τους αντιπροσώπους της Κύπρου, είτε να διαψεύσουν το δημοσίευμα της Guardian είτε να αλλάξουν στάση έναντι της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις.

Διογένης