Δέσμευση της ΕΝΙ για επιπλέον επενδύσεις στην Κύπρο – Μέσω Αιγύπτου διοχέτευση κυπριακού ΦΑ στην Ευρώπη

Για πιθανή δημιουργία συνεργιών μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και της εταιρείας ΕΝΙ για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στις εγκαταστάσεις υγροποίησης της ΕΝΙ στην Αίγυπτο ώστε να εξαχθεί προς την Ευρώπη, έκανε λόγο ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στην παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντεσκάντζι επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του στην Κύπρο και να προχωρήσει σε επιπλέον επενδύσεις.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ιταλικού κολοσσού τόνισε πως «η δέσμευση της ΕΝΙ στην Κύπρο είναι πολύ ισχυρή», προσθέτοντας ότι «η αντιπροσωπεία της ΕΝΙ βρίσκεται στην Κύπρο διότι διαχειρίζεται τρία τεμάχια («2», «3» και «9») στην κυπριακή ΑΟΖ», ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι συζήτησαν για το μέλλον αυτών των τριών τεμαχίων καθώς και για την περιοχή με όλη την πιθανή ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και τη μεγάλη ανακάλυψη κοιτασμάτων στην Αίγυπτο.

Πρόσθεσε ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε καλές συνέργειες με τις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις και μπορούμε επίσης να συζητήσουμε για το μέλλον της ανάπτυξης ακολουθώντας το ίδιο γεωλογικό μοντέλο που έχουμε αναπτύξει στην Αίγυπτο».

Σε σχέση με το κοίτασμα «Ζορ» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου ανέφερε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει εκ νέου γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ είπε ακόμη ότι «η επίσκεψη της ΕΝΙ στην Κύπρο έγινε για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στη χώρα σε σχέση με την επένδυση, σε σχέση με πιθανές επιπρόσθετες επενδύσεις και η σχέση μας είναι πολύ καλή. Η κυβέρνηση είναι πολύ ενεργή και προχωρεί με πολύ θετικό τρόπο σε σχέση με την προώθηση ενός θετικού περιβάλλοντος για επενδύσεις» και εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Ενέργειας.
Ερωτηθείς είπε ότι μπορεί να υπάρξει πιθανότητα ώστε το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στην Κύπρο να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της ΕΝΙ στην Αίγυπτο.
Σε ό,τι αφορά τα κυπριακά τεμάχια, η εταιρεία πρέπει να επαναξιολογήσει τα στοιχεία που έχει έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα το γεωλογικό μοντέλο και να επικεντρωθεί ίσως σε άλλο στόχο στα ίδια τεμάχια.
Καταλήγοντας ο κ. Ντεσκάντζι, είπε ότι «είναι σαφές ότι η δέσμευσή για να συνεχίσουμε την έρευνα μας στην Κύπρο είναι πολύ ισχυρή».

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση λέγοντας πως ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ «έχει προβεί σε δηλώσεις που μιλούν από μόνες τους».

«Από πλευράς κυβέρνησης, εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω μόνο είναι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και να κινούμαστε βάσει συγκεκριμένου πλάνου και στρατηγικού σχεδιασμού», ανέφερε

– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/275804/desmefsi-eni-gia-epipleon-ependyseis-stin-kypro#sthash.mUhz3oFY.dpuf